Strony

29 mar 2012

Zapiekanka z ziemniaków


Sama jestem zdziwiona, że
nie wstawiłam wcześniej
tego przepisu bo zapiekankę robię już
od przynajmniej 10 lat:)
Bardzo ją lubimy
a szczególnie chłopaki bo
są bardzo ziemniaczani:))

Składniki:
ok. 80 dag w miarę jednakowej
wielkości ziemniaków
2 cebule
ok. 40 dag szynki, kiełbasy lub innej wędliny
ok. 30 dag żółtego sera
1 szklanka śmietany lub jogurtu naturalnego
1-2 jaja
przyprawa do ziemniaków (ja zrobiłam sama-
zmieszałam kolendrę, majeranek, paprykę słodką,
sól, pierz, czosnek granulowany i koperek.
Następnie rozdrobniłam w starym młynku do kawy:)

Ziemniaki obrać, pokroić w plasterki (ok. 0,5 cm)
i ugotować w osolonej wodzie (ok. 15 minut).
Wędlinę i cebulę pokroić w kosteczkę i usmażyć na oleju.
Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Układać warstwami:
ziemniaki -posypane przyprawą do ziemniaków
-wędlina z cebulką-ser żółty itd.
Ostatnia warstwa ma być z ziemniaków.

Śmietanę zmieszać z jajami
i żółtym serem (ok. dwie garście).
Mieszaniną zalać zapiekankę.
Zapiekać ok. 35 minut w 200 stopniach

28 mar 2012

Babka migdałowa na maślance


Właściwie jest to babka
nie w smaku migdałowa
ale w zapachu tylko
ale jak zwał tak zwał:))
Babeczka jest dość sucha
troszkę podobna do piaskowej
ale jak najbardziej polecam
amatorom właśnie takich bab:)

Składniki na foremkę
do babki o średnicy 26 cm:
150g miękkiego masła
250g cukru
4 jajka
450g mąki pszennej
50g mąki ziemniaczanej
szczypta soli
1 opakowanie proszku do pieczenia(15g)
100ml maślanki naturalnej
1 łyżeczka aromatu migdałowego

cukier puder do posypania
lub polewa czekoladowa

Masło utrzeć z cukrem na masę.
Dodawać po jednym jajku.
Mąki, proszek i sól zmieszać.
Dodawać do ciasta na zmianę z maślanką.
Na końcu dodać aromat.
Wlać do blaszki i piec w nagrzany
do 170 stopni piekarniku przez ok. 45 minut.
Gdy ostygnie posypać cukrem pudrem
lub polać polewą czekoladową.

27 mar 2012

Ciasteczka owieczki


Wiem, że w tych ciasteczkach trudno
zobaczyć owieczkę ale wysilcie troszkę wyobraznię:)))
Moje dziecko upiera się, że to misie niektórzy
widzą nawet pieski ale z założenia są to OWCE:)))
Sposób wycinania podpatrzyłam tutaj
(tam są bardziej podobne:) a przepis na ciasto
pochodzi z bloga lubię gotować.

Składniki
na ok.40-50 szt.:

400g mąki pszennej
200g masła
150g cukru pudru
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 płaskie łyżki kakao
1 łyżka mleka

Z mąki, masła, cukru, jajka i proszku
do pieczenia zagnieść kruche ciasto.
Kakao wymieszać z mlekiem.
Ciasto podzielić na dwie części.
Do jednej dodać kakao z mlekiem
i dokładnie ale szybko zagnieść.
Każdą część owinąć w folię
i włożyć do lodówki na 1 godzinę.
Po tym czasie urwać po kawałku ciasta
z każdego rodzaju (lepiej jest brać
po kawałku i rozwałkowywać kolejno).
i rozwałkować na stolnicy.
Foremką o kształcie kwiatka wycinać
ciastka z jasnego i ciemnego ciasta.
W każdym kieliszkiem wyciąć środek i
zmienić z innym kolorem.
Na nóżki wyciąć dolną część ciastka
i też zamienić kolorami.


Z kawałków ciasta zrobić uszy, nos i oczy
dopasowując kolory.
Piec w 180 stopniach ok. 10-13 minut.

26 mar 2012

Przyprawa do zup i sosów domowej roboty


Kiedy jakiś czas temu w pewnym programie
usłyszałam co tak naprawdę zawierają
różne gotowe przyprawy to się przeraziłam.
Postanowiłam więc stworzyć własną
przyprawę a podpowiedz znalazłam
na kilku stronach internetowych.
O niebo lepsza i o niebo zdrowsza
a wystarczy zmieszać tylko kilka składników:)

Składniki:
250g suszonych warzyw
2 łyżki czosnku granulowanego
3 łyżki kurkumy
2 łyżki papryki mielonej
3-5 łyżek soli kuchennej

Wszystkie składniki wymieszać.
Rozdrobnić w robocie kuchennym
(ja zmieliłam w młynku do kawy:)
Przechowywać w słoiku lub pojemniku.

25 mar 2012

Piersi kurczaka zawijane w szynkę


Dzisiaj kuchnia wydaje
piersi zawijane w szynkę
z sosem pieczarkowym:)

Składniki dla 4 osób:
4 filety z piersi kurczaka
4 plasterki szynki
sól, pieprz

Składniki na sos:
30dag pieczarek
1 cebula
sól, pieprz
1-2 łyżki śmietany

Mięso posypać sola i pieprzem.
Każdy owinąć w plasterek szynki.
Smażyć na patelni na oleju
do czasu aż nie będzie surowe.
Można też dopiec w piekarniku.
Zdjąć i na pozostały tłuszcz włożyć
pokrojone pieczarki i cebulę.
Smażyć przez chwilę a następnie
podlać odrobiną wody, przykryć i dusić
do czasu aż pieczarki zmiękną.
Doprawić do smaku i dodać śmietanę.
Mięso podawać na sosie.

23 mar 2012

Drożdżówki z budyniem


Ulubione drożdżówki mojego dziecka
są właśnie z budyniem.
Ja wolę z serem lub makiem ale
takimi też nie pogardzę:))

Składniki
na ok. 10 szt:

1/2kg mąki pszennej
35g świeżych drożdży
2/3 szklanki letniego mleka 80g cukru 2 jaja
70g masłaszczypta soli

1 budyń śmietankowy
ok. 370 ml mleka

Najpierw ugotować budyń z
podanej ilości mleka i go ostudzić.
Zrobić rozczyn.
Do miski wlać letnie mleko,
dodać drożdże i łyżeczkę cukru.
Mieszać aż drożdże się rozpuszczą.
Następnie dodać kilka łyżek mąki-
rozczyn ma mieć gęstość kwaśnej śmietany.
Całość wymieszać i odstawić na
około 20 minut do wyrośnięcia.
Po tym czasie dodać resztę mąki, cukru,
jajka, szczyptę soli i na końcu
rozpuszczone letnie masło.
Dokładnie wyrobić ciasto.
Znowu przykryć i odstawić do wyrośnięcia
aż podwoi swoją objętość (ok. 30 minut).
Gdy tak się stanie ciasto podzielić
na jednakowej wielkości kawałki
(ja rwałam kawałki ok. 100g).
Z każdego zrobić kulkę.
Odstawić na 5-10 minut.
Za pomocą kieliszka w każdej kulce
zrobić na środku wgłębienie.


Włożyć budyń -ja wkładałam za
przy pomocy rękawa cukierniczego.
Żółtko zmieszać z mlekiem.
Posmarować boki bułeczek.
Piec 10-15 minut w 200 stopniach.

22 mar 2012

Zupa gołąbkowa

 
 
Zupa gołąbkowa nie jest robiona
z gołębi jak może sugerować jej nazwa
ale jest robiona na wzór gołąbków
(takich zawijanych w kapuście:))
Przepis znalazłam tutaj.
Smakiem na prawdę przypomina
tradycyjne gołąbki i jest
baaaardzo sycąca:)

Składniki na
1 duuuży garnek:

1/2 kg mielonego mięsa wieprzowego
1 mała kapusta włoska (ja dałam 1/2)
1 średnia marchewka
1 średnia pietruszka
kawałek selera
biała część pora
1 średnia cebula
100g ryżu surowego (1 saszetka)
1 słoiczek koncentratu pomidorowego (80g)
1 łyżka mąki ziemniaczanej (ja dałam pszenną)
6 łyżek śmietany (u mnie bez)
sól, pieprz
przyprawa do zup
majeranek
ziele angielskie
listek laurowy
pieprz ziarnisty

Cebulę pokroić w kosteczkę.
Usmażyć na patelni razem
z mięsem mielonym.
Doprawić solą i pieprzem.
Marchew, pietruszkę i selera zetrzeć
na tarce o grubych oczkach.
Pora pokroić w półkrążki.
Kapustę w sporą kostkę.
Do garnka włożyć starte warzywa i pora.
Zalać 3 L* wody, dodać listek laurowy,
ziele angielskie i pieprz granulowany.
Całość zagotować, przykręcić i dodać
podsmażone mięso z cebulą oraz kapustę.
Wsypać też opłukany ryż i gotować
około 25-30 minut.
Pod koniec dodać koncentrat pomidorowy
i mąkę zmieszaną ze śmietaną.
Zostało jeszcze doprawić do smaku
i wcinać z apatytem:)

*ja dałam 2L i potem
jak potrzeba dolewałam

Ciastka francuskie z jabłkami II


Będąc ostatnio na zakupach w markecie
moje dziecko zażyczyło sobie ciasto
francuskie z jabłkiem.
A że był to już wieczór i ciastko delikatnie
mówiąc wyglądało na trochę "przechodzone"
to obiecałam, że na drugi dzień upiekę
mu w domu kilka takich ciastek.
Trzeba dotrzymywać słowa:))

Składniki
na 5-6 szt:

1 opakowanie ciasta francuskiego
(u mnie zawsze świeże 275g :)
1-2 jabłka

1 żółtko + 1 łyżka mleka
do posmarowania wierzchu

Ciasto pokroić na jednakowej
wielkości prostokąty.
W połowie ostrym nożem zrobić
kilka nacięć (fot niżej).


Na drugiej połowie prostokątów ułożyć
pokrojone w drobną kostkę jabłka
(można dodać troszkę cynamonu).
Posmarować brzegi wodą lub białkiem
i przykleić prostokąty z nacięciami.
Wierzch posmarować żółtkiem zmieszanym
z mlekiem i piec w piekarniku nagrzanym
do 200 stopni ok. 15 minut.
Gdy ostygną można posypać pudrem.

21 mar 2012

Rolada schabowa ze szpinakiem


Jak na pierwszy dzień wiosny
dzisiejszy dzień jest dość ponury:(
A u mnie rolada z zielonym
szpinakowym farszem właśnie
na pierwszy dzień wiosny:))

Składniki
dla ok. 6-7 osób:

1 kg schabu bez kości
1 opakowanie mrożonego szpinaku (450g)
ok. 6 plasterków żółtego sera
1-2 ząbki czosnku
sól, pieprz
czosnek granulowany
majeranek

Mięso przeciąć w połowie ale nie docinając
do końca (fot. 1), rozłożyć na prostokątny płat.
Rozbić tłuczkiem dość cienko,
posypać solą i pierzem oraz natrzeć czosnkiem.
Przygotować farsz.
Szpinak rozmrozić i odsączyć na sitku.
Dodać przeciśnięte ząbki czosnku
oraz sól i pierz.
Na mięsie ułożyć plasterki sera,
na nich rozsmarować farsz szpinakowy.
Zwinąć w roladę dość ciasto.
Mięso posypać obficie majerankiem
i obwiązać dokładnie nitką (fot.2)


Pieczeń zawinąć w rękaw do pieczenia
lub włożyć do naczynia żaroodpornego
i piec przez ok. 1,5 godziny w 180 stopniach.

20 mar 2012

Koszyczki z ciasta francuskiego


Na koszyczkowy pomysł wpadłam
podczas pieczenia precelków
z ciasta francuskiego.

Powstało wówczas kilka koszyczków:)
Taka Wielkanocna ozdoba z tym, że
całkowicie jadalna:)))

Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego

1 żółtko+łyżka mleka
do posmarowania wierzchu

Z ciasta wyciąć cienkie paseczki.
Przeciąć je w połowie żeby były krótsze
a następnie zapleść w warkocz (fot.1)
Na koszyczki wyciąć koła za pomocą
szklanki a następnie każde koło w połowie
i powstaną dwa koszyczki.


Za pomocą białka przymocować
rączki do koszyków.
Całość posmarować żółtkiem
zmieszanym z mlekiem.
Piec w 200 stopniach ok. 15 minut.

19 mar 2012

Pieczeń z mięsa mielonego


Pieczeń z mięsa mielonego
zwana też czasami pieczenią
rzymską lub klopsem.
Zazwyczaj w środku z jajkiem
ale ja wolę bez.
Doskonała zarówno na ciepło
jak też na zimno do chleba:)

Składniki dla ok.4-5 osób:
50-60dag mięsa wieprzowego
(ja użyłam karkówkę)
1 cebula
1 jajko
2-3 łyżki bułki tartej+
troszkę do obtoczenia
czosnek granulowany (niekoniecznie)
sól, pieprz

Mięso zmielić razem z cebulą.
Dodać jajko, bułkę tartą i przyprawy.
Całość dokładnie wymieszać.
Na dużą deskę lub stolnicę
wysypać troszkę bułki tartej.
Z mięsa uformować podłużny
placek, przenieść go na posypaną deskę
i dłońmi rozpłaszczyć żeby powstał prostokąt.
Następnie zwinąć go jak roladę.
Obtoczyć w bułce tartej.
Włożyć do foremki keksowej wyłożonej
papierem do pieczenia.
Można też oczywiście pójść na łatwiznę
i mięso nałożyć bezpośrednio do blaszki.
Posypując tylko wierzch bułką:)
Piec w 180 stopniach ok. 45- 60minut.

17 mar 2012

Pasztet z wątróbki


Troszkę inny pasztet bo robiony
tylko z wątróbki i cebuli plus przyprawy.
Mnie bardzo przypadł do gustu
chociaż nie przepadam za wątróbką:)
Jego zaletą jest na pewno
to, że nie ma w sobie żądnych
środków konserwujących:)
Przepis z tej strony.

Składniki:
1/2 kg wątróbki drobiowej
1 cebula
50ml białego wina*
3 łyżki kwaśnej śmietany (np.18%)
1 łyżka masła
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
(ja dałam mniej)
sól, pieprz

Cebulę pokroić w drobną kostkę.
Zeszklić na oliwie.
Dodać wino i smażyć aż trochę odparuje.
Na drugiej patelni usmażyć wcześniej
umytą wątróbkę.
Do robota kuchennego włożyć cebulę
i wątróbkę razem z tłuszczem z patelni.
Zmiksować na jednolitą masę.


Dodać masło i śmietanę.
Dalej miksować kilka sekund.
Na końcu dodać przyprawy
i dokładnie wymieszać.
Wsadzić do pojemniczka, przykryć
i autorka zaleca przechowywać do
dwóch dni w lodówce.


*ja zamiast wina dodałam
1 łyżkę octu winnego-
z braku wina oczywiście:))

16 mar 2012

Jajka sadzone na grzance

Dzisiaj jeden z bardzo zaległych przepisów
z chleba, który został przy okazji robienia
walentynkowego śniadania:)

Składniki dl 2 osób:
2 jajka
2 kromki chleba tostowego
(ja użyłam razowca:)
sól, pieprz
szczypiorek do posypania

W chlebie za pomocą foremki
lub szklanki zrobić otwór
(mój był w kształcie serca).
Włożyć na patelnie i podsmażyć
na oleju a następnie w każdy
otwór wbić jajko.
Smażyć aż się zetnie.
Doprawić do smaku i posypać
posiekanym szczypiorkiem.


15 mar 2012

Precelki z ciasta francuskiego


Bardzo szybkie przekąski
w kształcie precelków,
które możemy podać np. do piwa:)

Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
1 żółto+1 łyżka mleka do
posmarowania wierzchu
mak, sezam cebulka do posypania

Jeśli mamy cisto francuskie mrożone
najpierw należy je rozmrozić.
Następnie pociąć na 1-1,5 cm paski
i skręcić je w świderki.
Zwinąć jak na zdjęciu poniżej
mocno zlepiając końcówki (można je też
przykleić za pomocą pozostałego białka)


Posmarować żółtkiem zmieszanym z mlekiem.
Posypać makiem lub sezamem itd.
Piec w 200 stopniach ok. 15 minut.

14 mar 2012

Drożdżowe bułeczki trójkąty z powidłami


Naszła mnie wielka ochota
na jakieś drożdżówki:)
Postanowiłam więc upiec
bułeczki z powidłami
(tylko to miałam pod ręką:)
Ciasto tnie się na trójkąty dlatego
też tak postanowiłam je nazwać:)

Składniki
na ok. 10 szt.:

400g mąki tortowej
30g świeżych drożdży
150ml letniego mleka
70g cukru
1 jajko
75g masła
szczypta soli

Składniki
na nadzienie:

marmolada, powidła,
dżem a może być też masa makowa
lub każda inna:)

1 jajko do
posmarowania wierzchu

Do miski wlać mleko, dodać drożdże,
1 łyżeczkę cukru i tyle mąki żeby
rozczyn miał gęstość kwaśnej śmietany.
Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce
na około 25-20 minut.
Po tym czasie dodać resztę mąki, cukru,
jajko, szczyptę soli i rozpuszczone masło.
Wyrobić na gładkie ciasto.
Odstawić do ponownego wyrośnięcia
aż podwoi swoją objętość.
Następnie ciasto rozwałkować na prostokąt
(mój miał wymiary ok. 50X35).
Posmarować powidłami lub innym nadzieniem,
zwinąć w roladę i pokroić ciasto w trójkąty
tak jak na zdjęciu nr.1.
Następnie za pomocą drewnianej końcówki
od łyżki zrobić wgłębienie (zdj.nr.2).


Odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut.
Przed pieczeniem każdą bułeczkę
posmarować roztrzepanym jajkiem.
Piec w 180 stopniach ok. 20 minut.

13 mar 2012

Ciasteczka z musli


Bardzo smaczne ciasteczka
z dodatkiem musli.
I dla dzieci i dla dorosłych:)
Z przepisu ani_wiosenki.

Składniki
na ok. 35-40 szt:

1 szklanka miękkiego masła (ok.230g)
1 szklanka cukru pudru
1 jajko
2 szklanki mąki
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
1 szklanka wiórków kokosowych
2 szklanki musli

Masło utrzeć z cukrem na masę.
Dodać jajko.
Mąkę zmieszać z sodą i solą.
Przesiać do ucieranej masy.
Dodać wiórki kokosowe i musli.
Całość wymieszać łyżką.
Na blaszkę wyłożoną papierem
do pieczenia wykładać małe
porcje ciasta zachowując odstępy*
Piec ok. 15 minut w 180 stopniach.

*ja dodaję troszkę więcej mąki
i lepię małe kulki.

12 mar 2012

Schab duszony z cebulą



Schab w ten sposób przygotowuje
już od pewnego czasu a danie powstało
tylko dlatego, że nie chciało mi się
rozbijać mięsa na bitki:))

Składniki dla 4 osób:
4 dość grube kotlety schabowe
4 spore cebule
sól, pieprz
ziele angielskie
listek laurowy

Schab umyć, osuszyć papierowym
ręcznikiem i lekko rozbić za
pomocą swojej pięści:)
Posypać solą i pieprzem.
Cebulę pokroić w piórka.
Na patelni rozgrzać oliwę.
Smażyć kotlety aż ładnie zbrązowieją.
Dodać cebulę i chwilkę razem smażyć.
Całość zalać ok. 3/4 szklanki wody.
Dodać listek laurowy i ziele angielskie.
Przykryć i dusić aż mięso będzie miękkie.
Doprawić ewentualnie do smaku
i serwować układając cebulę na mięsie.

10 mar 2012

Czekoladowo-kawowy pudding z bitą śmietą


Baaardzo czekoladowy deser dla
kochających smak czekoladowy
szczególnie smak gorzkiej czekolady:)
Mnie powalił na kolana ale uwaga
nie dacie rady zjeść go za dużo:))
Przepis z tej strony (troszkę zmieniłam:)

Składniki
na ok. 10 porcji:

4 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru (dałam ciut więcej)
1/4 szklanki mąki kukurydzianej
1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej
2,5 łyżki kakao
1/8 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
250g gorzkiej czekolady
z 70% zawartości kakao
1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilli
(u mnie bez)

Składniki
na wierzch:

ok.250ml śmietany 30%
1 śmietan fix
1-2 łyżki cukru pudru

W garnku o grubym dnie zmieszać dokładnie
zimne mleko, cukier, mąkę, kakao,
kawę, cynamon i sól.
Wstawić na średni płomień i doprowadzić
do wrzenia ciągle mieszając.
Gotować ok. 1 minutę aż masa zgęstnieje.
Następnie zdjąć z ognia
i dodać połamaną czekoladę i ekstrakt.
Mieszać aż czekolada się rozpuści
a masa stanie się gładka.


Czekoladową masę przełożyć do
małych szklaneczek 100/150ml.
Ostudzić, przykryć folią i wstawić
do lodówki na około 2h.
Śmietanę kremówkę ubić z cukrem
i śmietan fixem.
Nałożyć na wierzch puddingu.


 

Klopsiki szwedzkie z sosem


Myślę, że większość kojarzy popularne
klopsiki serwowane w jednym
z dużych szwedzkich sklepów z meblami:)
Moje dzisiejsze są wypadkową kilku
przepisów znalezionych w necie
ale czy smakują tak samo jak tamte
Wam nie powiem bo jadłam je tylko
jeden raz lata świetlne temu:))

Składniki
dla 5-6 osób:

250g mielonej wieprzowiny
250g mielonej wołowiny
1 cebula
1 jajko
4-5 łyżek bułki tartej
1 łyżeczka suszonych ziół
1 łyżeczka startej skórki cytrynowej
sól, pieprz

Składniki
na sos:

200ml bulionu wołowego
100ml śmietany 30%
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka mąki -do zagęszczenia
sól, pieprz

Zmielone mięsa wymieszać razem
z jajkiem, startą cebulą, bułką tartą
i wszystkimi przyprawami.
Formować małe klopsiki.
Ułożyć je na półmisku, przykryć
i wstawić do lodówki (na 1-3h).
Na patelni rozgrzać olej.
Smażyć klopsiki na złoty kolor.
Zdjąć z patelni i dopiec w piekarniku
nagrzanym do 180 stopni.
Na sos: na patelnię po smażeniu klopsów
wlać bulion wołowy i go zagotować.
Dodać sos sojowy i śmietanę.
Zagęścić mąką i doprawić do smaku.
Klopsy podawać z sosem i żurawiną:)

8 mar 2012

Ciasteczka róże


Dla wszystkich Pań- niestety

tylko wirtualnie- po
słodkiej, chrupiącej róży:)
Przepis autorstwa mani23.

Składniki:
400g mąki tortowej
300g masła
5 żółtek
100g cukru pudru
szczypta soli

1 białko do sklejania

Mąkę przesiać, dodać sól,masło i cukier puder.
Całość posiekać nożem.
Następnie dodać żółtka i zagnieść ciasto.
Owinąć je w folię i wsadzić do lodówki
na około 1 godzinę.
Po tym czasie ciasto rozwałkować
na grubość ok. 4-5 mm lekko
podsypując mąką i wykrawać za pomocą
zwykłej szklanki lub literatki koła.
Na jedną różę potrzeba pięć kółek.
Należy je złożyć tak żeby na siebie zachodziły.
Przykleić je za pomocą biała.
Następnie luzno zwinąć całość
i przekroić w połowie.


Odwrócić do góry i lekko rozchylić płatki.
Ciastka ułożyć n blaszce i piec
w 180 stopniach około 20 minut.
Gdy ostygną posypać pudrem.


7 mar 2012

Udka z kurczaka w maślance



Bardzo smaczne udka z kurczaka,
które marynujemy w maślance.
Dzięki temu udka wychodzą
delikatne i nie są za suche.


Składniki dla 4 osób:
4 udka z kurczaka

Składniki na marynatę:
3/4 szklanki maślanki naturalnej
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka musztardy
2 posiekane ząbki czosnku
2 łyżki posiekanej bazylii (ja dałam
suszoną bo akurat nie miałam świeżej)
sól, pieprz

Mięso umyć i zdjąć skórę (jeśli ktoś
lubi to skóra może zostać:)
W misce wymieszać wszystkie
składniki na marynatę.
Włożyć udka i dokładnie wymieszać.
Wstawić do lodówki na kilka godzin
a najlepiej na całą noc.
Udka wyjąć z marynaty i piec w piekarniku
nagrzanym do 180 stopni ok.45 minut.
Z udkami można od razu upiec ziemniaki.

6 mar 2012

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym III



Kolejna bo już III-cia wersja
kurczaka w sosie słodko-kwaśnym.
Myślę, że i tym razem
Was nie zawiedzie:)

Składniki dla 3-4 osób:
1 pierś z kurczaka (ok. 50dag)
sól, pieprz

Składniki na sos:
1 cebula
1 marchewka
6 krążków ananasa z puszki
(sok zachować)
3 łyżki octu winnego
1 czubata łyżka brązowego cukru
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka sosu worcester
1 czerwona papryka
2 łyżeczki mąki kukurydzianej

Mięso pokroić w kostkę.
Posypać solą i pieprzem.
Usmażyć na patelni na oleju
na złoty kolor a następnie zdjąć.
Na pozostały tłuszcz wrzucić pokrojoną
w półkrążki cebulę i pokrojoną
w słupki marchewkę.
Smażyć razem ok. 3 minuty.
Dodać pokrojoną w paski paprykę
i smażyć kolejne 3 minuty.
W miseczce zmieszać sok z z ananasa,
ocet,cukier, sok z cytryny, koncentrat
pomidorowi i sos worcester.
Wlać na patelnię i zagotować.
Dodać pokrojone ananasy.
Dodać też mięso.
Mąkę kukurydzianą rozpuścić
w niewielkiej ilości wody.
Wlać do sosu mieszając i gotować
aż sos zgęstnieje.

5 mar 2012

Pizza na cieście francuskim


Zdecydowanie szybsza wersja pizzy.
Mnie bardzo przypadła do gustu
natomiast moje dziecko
stwierdziło, że woli drożdżową
i zjadło kolejny kawałek:)))

Składniki dla 2-3 osób:
1 opakowanie ciasta francuskiego
(u mnie świeże 275 g)
sos pomidorowy lub keczup
oregano
wędlina
ser żółty
pieczarki
papryka

Jeśli mamy ciasto francuskie mrożone
to najpierw trzeba je rozmrozić.
Ułożyć na blaszce i nakłuć widelcem.
Wstawić do nagrzanego do 190 stopni
piekarnika i podpiec ok. 10 minut.
Wyjąć i posmarować sosem pomidorowym,
posypać oregano i nałożyć pokrojoną
wędlinę i resztę dodatków.
Na wierzchu starty żółty ser.
Piec jeszcze ok. 15 minut
w tej samej temperaturze.

3 mar 2012

Krucho-drożdżowe rogaliki z cukrem


Na weekend proponuję rogaliki
krucho-drożdżowe z chrupiącą
cukrową skorupką:))
Z przepisu ani_wiosenki

Składniki na ok. 60szt:
250ml kwaśnej śmietany np. 18%
60g świeżych drożdży
1 jajko
250g masła lub margaryny
4 szklanki mąki
szczypta soli

dżem, marmolada-
na nadzienie

Składniki na skorupkę:
1 jajko
1 szklanka cukru

Drożdże wymieszać ze śmietaną.
Dodać rozpuszczone letnie masło,
sól oraz jajko.
Na końcu wsypywać po trochu mąkę.
Dobrze wyrobić ciasto.
Przykryć folią i odstawić na
1 godzinę do lodówki.
Po tym czasie ciasto podzielić
na mniejsze kawałki, każdy rozwałkować
na cienki okrągły placek.
Podzielić go na osiem trójkątów.
Nałożyć nadzienie i zwijać
od grubszego końca w rogaliki.
Rogaliki z wierzchu maczać w ubitym
lekko jajku i cukrze.
Piec w 180 stopniach przez ok.10-15 minut.

1 mar 2012

Wieprzowy Strogonow


Dzisiaj danie z kuchni rosyjskiej.
Jego nazwa wzięła się od nazwiska
rosyjskiego hrabiego Strogonowa.
U mnie troszkę w innej wersji
bo z wieprzowiny ale oczywiście
można tak jak w oryginale
użyć wołowiny lub nawet cielęciny.

Składniki
na ok. 3-4 osoby:

60dag mięsa wieprzowego
25dag pieczarek
1 cebula
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2-3 łyżki śmietany
sól, pieprz
papryka mielona
2-3 ogórki konserwowe
lub kiszone

Mięso pokroić w cienkie paski.
Posypać solą i pieprzem.
Obtoczyć w mące i usmażyć na
złoty kolor na oleju.
Dodać pokrojone w plasterki pieczarki
i pokrojoną drobno cebulę.
Chwilkę razem smażyć,
zalać 1 szklanką wody lub bulionu,
przykryć i dusić aż mięso będzie miękkie.
Dodać pokrojone ogórki.
Na końcu dodać koncentrat pomidorowy
i śmietanę wcześniej zahartowaną.
Doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką.