Strony

31 sie 2012

Dzień bloga 2012


31 sierpnia to międzynarodowy
Dzień Bloga z tej okazji
wszystkim blogerom
życzę wielu wpisów
 i wytrwałości w ich pisaniu:)


 zdjęcie z: http://keepmeinterested7.wordpress.com/

30 sie 2012

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką


Uwielbiam wszystko co drożdżowe:
ciasta, drożdżówki, bułeczki i resztę.
Jeśli są na słodko i mają owoce
to do szczęścia nie trzeba mi nic więcej:)))

Składniki na
 blaszkę 24x40cm:
1/2kg mąki
1 szklanka letniego mleka
30g świeżych drożdży
3 małe jajka
120g cukru
50g masła
szczypta soli
ok. 1/2 kg śliwek (węgierek
mogą też być inne lub inne owoce)

Składniki 
na kruszonkę:
1 łyżka masła
2 łyżki mąki
2 łyżki cukru
1/3 łyżeczki cynamonu

Najpierw zrobić rozczyn.
Do miski wlać  mleko, dodać drożdże,
łyżkę cukru i łyżkę mąki.
Dokładnie wymieszać.
Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce
żeby rozczyn wyrósł (ok. 15 minut).
Jajka ubić z cukrem.
Do miski z mąką dodać ubite jajka,
wyrośnięty rozczyn i szczyptę soli.
Ciasto wymieszać (wychodzi rzadkie -
jeśli jest bardzo rzadkie można 
dosypać odrobinę mąki) i dodać
rozpuszczone i ostudzone masło.
Ciasto ucierać hakami miksera,
przykryć i odstawić do wyrośnięcia
aż podwoi swoją objętość (ok. 30 minut).
Śliwki umyć i wyciągnąć pestki.
Gdy ciasto wyrośnie przełożyć go
do wysmarowanej blaszki, ułożyć śliwki
skórką do dołu i posypać kruszonką
przygotowaną z podanych składników.
Zostawić do wyrośnięcia na
 około 15-20 minut.
Piec w nagrzanym do 180 stopni
piekarniku przez 30-40 minut.
Gdy ciasto ostygnie można polać lukrem.


29 sie 2012

Versatile Blogger Award


Mój blog został dziś nominowany
do Versatile Blogger Award
przez Aleex, której bardzo
dziękuję za to wyróżnienie:)

Oto zasady:
1. nominuj 15 blogów, które Twoim
 zdaniem zasługują na wyróżnienie
2. poinformuj o tym nominowanych
  3.ujawnij 7 faktów o sobie
  4. podziękuj blogerowi, dzięki któremu 
otrzymałeś nominację u niego na blogu
  5. pokaż nagrodę Versatile Blogger Award 
u siebie na blogu

Nominowane blogi:

To teraz coś o mnie:)
1. Uwielbiam gotować:)))
2. Nie lubię zmywać:)))
3. Bardzo lubię słodycze- niestety
4. Uwielbiam wakacje!
5. Nie lubię zimy
6.Lubię podróżować
7. Interesuję się fotografią.

Tortilla meksykańska


To moje trzecie podejście do
placków zwanych tortillą.
Jak to się mówi do 
trzech razy sztuka:)
Tym razem zrobiłam z innego
przepisu i okazały się 
starzałem w dziesiątkę:)
Przepis pochodzi ze
"Świta kuchni"

Składniki na7-8 sztuk:
225g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
40g smalcu
125ml letniej wody

Do miski wsypać mąkę, sól i
pokrojony na kawałeczki smalec.
Ucierać razem aż nabierze 
konsystencji bułki tartej.
Ucierając dodawać po 1 łyżce wody.
Wyrobione ciasto podzielić na 7-8 części.
Każdą ugniatać na posypanej mąką stolnicy
przez kilka minut aż ciasto
 będzie gładkie i elastyczne.
Z każdej ugniecionej porcji zrobić kulkę.
Każdą kulkę rozwałkować kolejno na
placek o średnicy 23-25 cm i układać
na talerzu przekładając pergaminem.


Rozgrzać patelnię teflonową
 i wrzucać po jednym placku.
Smażyć aż pojawią się pęcherze, przewrócić
na drugą stronę i smażyć ok. 1 minuty.
Placki nadziewać dowolnym farszem i zwijać 
w pokazany poniżej sposób.


28 sie 2012

Arbuzowy koszyk z owocami


Dzisiaj tylko obrazkowo:)
Chciałam Wam pokazać jak można
zachęcić dzieci do zjedzenia
porcji owoców.
U mnie się sprawdziło:))))

27 sie 2012

Kluski ze śliwkami


Sezon śliwkowy niedawno
się zaczął więc nie może
i u mnie zabraknąć potraw
z tymi owocami:)
Z przepisu inki21

Składniki na ok.15 szt:
1 kg ziemniaków
mąka ziemniaczana
szczypta proszku do pieczenia
sól
ok.35 dag śliwek węgierek

Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie.
Jeszcze gorące przepuścić przez praskę.
Do miski włożyć ugotowane ziemniaki.
Wyrównać powierzchnię i podzielić
 na cztery równe części.
Wybrać czwartą część i w to miejsce 
wsypać mąkę ziemniaczaną.


Dodać proszek do pieczenia.
Ciasto wyrobić i formować niewielkie kulki.
W każdą włożyć wypestkowaną śliwkę 
i posypać cukrem waniliowym.
Uformować okrągłą kluskę.
Kluski gotować we wrzątku
 ok. 3-4 minuty od ich wypłynięcia.
Podawać polane stopionym masłem
z cukrem i cynamonem.

24 sie 2012

Lody w kawowej polewie


Zwykłe lody polane sosem kawowym
i posypane orzechami
to wyśmienity deser na letnie popołudnie.
Nie polecam ich jednak osobom
na diecie bo można się uzależnić:))

Składniki dla 4 osób:
lody waniliowe lub śmietankowe
orzechy włoskie

Składniki na polewę:
80ml wody
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
2 batony Mars

Kawę zalać wodą, wlać do garnuszka
i dodać połamane batoniki Mars.
Gotować na małym ogniu
aż batoniki się rozpuszczą
Doprowadzić do wrzenia, znów
zmniejszyć gaz i gotować ok. 10 minut
aż mieszanina zgęstnieje.
Do pucharków nałożyć lody, polać polewą
(gorącą!) i posypać pokrojonymi orzechami.
Podawać natychmiast.
Polewa ma pewną wadę co prawda nie 
rozpuszcza lodów ale bardzo szybko
zastyga i robi się twarda.
Ale jest pyyyyyyyyyyyyyyyyyszna:)


Gnocchi ziemniaczane


Gnocchi  to włoskie kluski
trochę podobne do naszych kopytek.
Jada się je z różnymi sosami jak
pomidorowy, peso lub mięsny.
Przepis z tej strony (polecam
zobaczyć tam sobie filmik:)

Składniki 
dla 6-8 osób:
1 kg ziemniaków
300g mąki
1 jajko
sól, pieprz

Ziemniaki ugotować w mundurkach.
Jeszcze gorące obrać (ja obierałam w rękawicy:)
Następnie przecisnąć je przez praskę.
Dodać jajko i dwie duże garście mąki 
oraz sól i pieprz.
Zagnieść ciasto dosypując resztę mąki.
Stolnicę podsypać mąką.
Z ciasta uformować wałek.
Rwać z niego po kawałku ciasta
i lepić wałeczki (jak na kopytka).
Pokroić je jak kopytka (ok. 1cm grubości).
Jeśli chcemy żeby miały tradycyjny
kształt to możemy to zrobić za pomocą
specjalne deski  z rowkami lub widelca.
Polecam obejrzeć sobie tutaj.
Kuski wrzucić na osolony wrzątek 
i gotować ok. 2-3 minuty.

23 sie 2012

Herbata mrożona limonkowo-cytrynowa


Jest gorąco ale w końcu przecież  
mamy lato więc gorąco być powinno:)
Zatem dla ochłody proponuję 
szklaneczkę zimnego napoju 
np. herbaty  z  cytryną i limonką.

Składniki:
1,5 L wody
4 torebki herbaty czarnej
5-6 łyżek cukru 
1 mała cytryna
1 limonka
kostki lodu
ew. świeża mięta

Wodę zagotować.
Dodać herbatę i zostawić na ok. 5 minut.
Dosłodzić do smaku.
Dodać sparzone i pokrojone w plasterki
cytrusy oraz miętę (jeśli używamy).
Zostawić aż całkowicie ostygnie.
Wstawić do lodówki.
Przed podaniem do szklanki włożyć
kilka kostek lodu.


22 sie 2012

Gofry brokułowe


Jedliście już kiedyś gofry na wytrawnie?
Przyznaję, że ja do tej pory nigdy.
Myślałam, że nie będą mi smakowały
ale zrobiłam z ciekawości.
Byłam bardzo zaskoczona jakie
wyszły pyszne i chrupiące.
Ze strony Lawendowy Dom.

Składniki  na 16 szt:
 350g brokuła
300 g sera wiejskiego
1,5 szklanki mleka
2 duże jajka
2 szklanki mąki
1
łyżeczka proszku do pieczenia
½  łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
4 szalotki
drobno posiekane
1 - 2 ząbki czosnku
1/4 szklanki oliwy z oliwek

jogurt naturalny lub śmietana

Brokuła ugotować i ostudzić.
W blenderze zmiksować ser i brokuła.
Wlać mleko i dodać jajka.
Dokładnie wymieszać.
W misce zmieszać mąkę, 
proszek do pieczenia, sodę, sól i pieprz
Do suchych składników wlać wcześniej
zmiksowane mokre składniki i wymieszać razem.
  Dodać szalotkę, czosnek i oliwę z oliwek.
Smażyć na rozgrzanej gofrownicy ok. 5 minut.
Wystudzić na kratce kuchennej.
Podawać z jogurtem naturalnym lub śmietaną.


Kawa tropikalna


W upalny dzień nie ma to
jak porcja mrożonej kawy np.
z akcentem tropikalnym
 czyli ananasem:)

Składniki dla 1 osoby:
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
150ml zimnego mleka
100ml soku z ananasa
2 kulki lodów waniliowych
kilka kostek lodu

kawałek ananasa do dekoracji

Wszystkie składniki zmiksować.
Wlać do szklanki i udekorować 
kawałkiem ananasa.
Można też bitą śmietaną.


21 sie 2012

Panna cotta z malinami


Panna cotta (z wł. gotowana śmietanka)
 to deser rodem z Włoch.
Bardzo delikatna pianka oblana
 owocowym sosem  zachwyci
każdego (no powinna przynajmniej:))
Przepis z Kwestii Smaku

Składniki  na 
6 małych porcji:
250 ml śmietany kremówki 30% UHT
250 ml mleka 
80g cukru
3 łyżeczki żelatyny w proszku
1 laska wanilii lub  2 łyżeczki ekstraktu
z wanilii

maliny na sos (ok. 1 szklanka)

Żelatynę  zalać 2 łyżkami wody.
Odstawić na ok. 5 minut.
Do garnuszka wlać mleko i śmietankę.
Dodać cukier, ziarenka wanilii lub ekstrakt.
Doprowadzić do wrzenia i szybko zdjąć z gazu.
Dodać namoczoną żelatynę i mieszać aż się rozpuści.
Płyn nalać do małych foremek
 (ja użyłam silikonowych)i zostawić do wystudzenia.
Następnie każdą przykryć folią i wstawić do lodówki
na kilka godzin lub całą noc.
Deser wyjąć z foremek na talerzyk
 i podawać z sosem z owoców (maliny zmiksować,
przetrzeć przez siko żeby nie było pestek 
i dosłodzić do smaku cukrem)


Panne cottę można też zrobić
w szklaneczce lub kieliszku.

Roladki z cukinii



Pisałam Wam niedawno,
że od pewnego czasu w moim
menu zdecydowanie dominuje cukinia.
Tym razem postanowiłam spróbować
jak będzie smakowała jako przekąska.
Smakowała i w tej wersji:))

Składniki na ok. 18 szt:
1 średnia cukinia
125g twarogu półtłustego
1 średni pomidor
sól, pieprz
oregano suszone
bazylia suszona
1 ząbek czosnku
świeża bazylia

Cukinię umyć i pokroić w cienkie paski.
Na patelni grillowej lub zwykłej
rozgrzać oliwę i usmażyć cukinię.
Zostawić aż ostygnie.


Pomidora sparzyć, zdjąć 
skórkę i wydrążyć miąższ.
Dodać do twarogu i razem zmiksować .
Dodać przeciśnięty czosnek i przyprawy.
Na każdy pasek cukinii nakładać po
ok. 1łyżeczce farszu i zwijać w rulon.
Ułożyć na półmisku i ozdobić świeżą bazylią.

20 sie 2012

Houskovy knedlik


Do czeskich knedlików mam
ogromny sentyment.
Jadłam je po raz pierwszy w czasie
podróży poślubnej, kiedy
byliśmy w Pradze.
Są dwa rodzaje knedlików.
pierwszy robiony na bazie ziemniaków
czyli  bramborový knedlík oraz
 houskový knedlík czyli robiony z bułką.
Czesi podają je z gulaszem mięsnym
lub z kawałkiem mięsa i kapustą.
Obie wersję przepyszne:)
Przepis od ekkore.

Składniki 
na 2 sztuki:
0,4 kg mąki  krupczatki
3 bułeczki kajzerki*
1 jajko
2,5 dag świeżych drożdży
1 szklanka mleka
1- 1,5 łyżeczki soli

Bułeczki pokroić w drobną kostkę.
Z mleka, drożdży, łyżki cukru i 2 łyżek mąki
 przygotować rozczyn. 
Przykryć i odstawić go aż podrośnie (ok. 20 minut).
Do miski wsypać mąkę, sól i pokrojone  bułeczki.
 Dodać jajko i wlać podrośnięty rozczyn. 
Wyrobić ciasto i odstawić je  na 2 godziny.
 Ciasto podzielić na dwie części.


Z każdej połówki uformować podłużnego knedlika.
Włożyć go na gotującą, osoloną wodę
i gotować z każdej strony po 10 minut.
Następnie wyjąć i pokroić na kromki.

*bułeczki dajemy niewielkie inaczej
ciasto wyjdzie nam zbyt suche.

19 sie 2012

Deser Peach Melba

 
Nie mogło dzisiaj zabraknąć deseru:))
Ponieważ pogoda piękna podałam deser
Peach Melba (z fr. pêche Melba), który
został wynaleziony w 1892 lub 93 roku przez 
francuskiego kucharza Augustea Escoffier
w hotelu Savoy w Londynie na cześć 
australijskiej śpiewaczki Nellie Melba.*
Deser jest bardzo prosty a w jego skład
wchodzą brzoskwinia, sos malinowy
i lody o smaku waniliowym.  

Składniki dla 2 osób:
2 dojrzałe brzoskwinie 
1 szklanka wody
1/2 szklanki cukru
laska wanilii lub ekstrakt z wanili
lody waniliowe (u mnie niestety śmietankowe:)
ok. 20 dag świeżych malin
cukier wg. gustu

Każdą z brzoskwiń przeciąć na pół.
Wyjąć pestkę i obrać ze skórki.
Do garnuszka wlać wodę, dodać cukier
oraz pesteczki wanilii lub ekstrakt.
Zagotować i gotować ok. 5 minut.
Zmniejszyć gaz i włożyć brzoskwinie. 
Gotować ok. 3 minuty.


Wyjąć i odsączyć z syropu.
Zostawić brzoskwinie aż ostygną.
Maliny zmiksować na puree.
Następnie przetrzeć przez sitko.
Dosłodzić wg. gustu.
Do pucharka włożyć lody,
dodać dwie połówki brzoskwiń.
Całość polać sosem malinowym.

*zródło Wikipedia

Bigos z warzyw


Nie miałam dziś pomysłu na obiad
ale w lodówce miałam dużo
warzyw, które nabyłam w sobotę.
Bardzo spontanicznie powstało
więc danie z warzyw które
nazwałam bigosem:)

Składniki dla 4-5 osób:
1 mała cukinia zielona
1 mała cukinia żółta
1 czerwona papryka
1  duża cebula
1 marchewka
szczypiorek

Składniki na sos:
1 dojrzały duży pomidor
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka koncentratu
 pomidorowego
sól, pieprz
świeże zioła:
bazylia, oregano

Wszystkie warzywa pokroić
w plasterki (tylko paprykę w kostkę).
Na patelni rozgrzać oliwę.
Wrzucić wszystkie pokrojone warzywa.
Posolić i chwilkę smażyć.
Podlać odrobinką wody, przykryć 
i dusić ok. 10 minut.
Pomidora sparzyć, zdjąć skórkę
i wyciąć twarde części.
Następnie pokroić i za pomocą
blendera zmiksować.
Dodać do niego koncentrat, przeciśnięty
czosnek oraz zioła.


Odkryć patelnię i wlać sos.
Przykryć i dusić aż warzywa będą miękkie.
Mnie zajęło to ok. 20 minut.
Pod koniec doprawić do smaku.
Posypać posiekanym szczypiorkiem.

16 sie 2012

Kruche babeczki z bitą śmietaną i malinami


A na deser proponuję kruche babeczki
z bitą śmietaną zwieńczone
soczystą maliną i listkiem mięty.

Składniki na 15-20 sztuk*:
170g mąki (1 szklanka)
125g masła roślinnego
2 żółtka
2 łyżki cukru pudru

 250ml śmietany kremówki
1 śmietan fix
cukier puder wg. gustu

dżem malinowy
 maliny

Z podanych składników szybko
zagnieść kruche ciasto.
Owinąć w folię i wstawić do
lodówki na ok. 30 minut.
Foremki na babeczki wysmarować masłem.
Ciasto wyjąć, rozwałkować i wylepić babeczki.
Każą ponakłuwać widelcem.
Piec ok. 15 minut w 180 stopniach.
Zostawić aż ostygną.
Kremówkę ubić z pudrem i śmietan fixem.
Na dno babeczki wyłożyć po łyżeczce dżemu.
Następnie bitą śmietanę i maliny.


*ilość zależy od wielkości 
foremek, moje były małe ok. 7cm.

Ryba zapiekana z papryką


Dawno nie było na
blogu przepisu na rybę.
Pora to nadrobić:)
Tym razem ryba zapiekana
z papryką i cebulą w
pomidorowym sosie.

Składniki:
ok. 1/2 kg filetów z ryby
1 duża czerwona papryka
2 średnie cebule
 sól, pieprz
czerwona papryka (łagodna lub ostra)
 3 łyżki oliwy
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
Rybę rozmrozić,  pokroić na kawałki. 
Następnie posypać solą.
 Paprykę pokroić na paseczki, cebulę w krążki. 
Naczynie żaroodporne wysmarować 3 łyżkami oliwy.
Na dno wrzucić połowę
 papryki wymieszanej z cebulą.
 Posypać solą, pieprzem i papryką. 
Ułożyć rybę. 
Wrzucić drugą część papryki i cebuli.
 Posypać solą, pieprzem i papryką.
 Zapiekać w piekarniku nastawionym
 na 190 stopni przez 20 minut. 
Następnie dodać koncentrat pomidorowy
 (wymieszać z wytworzonym podczas pieczenia sosem).
Piec jeszcze ok. 10 minut w tej samej temperaturze. 

14 sie 2012

Zupa z cukinii


Dzisiaj zapraszam 
na zupę z cukinii, którą
przy dzisiejszej aurze spokojnie
możemy się rozgrzać:)
Bardzo szybka i bardzo smaczna.
Zapraszam:)))
Przepis z tej strony.

Składniki dla 4 osób:
1 mała cebulka
2 ząbki czosnku
3 młode (małe) cukinie
3 szklanki bulionu drobiowego
2 łyżki kwaśnej śmietany
sól pieprz

Do garnka wlać bulion.
Dodać przeciśnięty czosnek.
Pokrojoną w kostkę i obraną 
cukinię oraz cebulę.
Całość zagotować, zmniejszyć gaz
i gotować ok.20 minut.
Następnie zupę zmiksować blenderem.
Dodać śmietanę (wcześniej ją zahartować).
Doprawić do smaku.

13 sie 2012

Szarlotka królewska


Tym razem troszkę inna szarlotka
bo podawana na zimno.
Chociaż uwielbiam taką 
tradycyjną na kruchym cieście
ta również przypadła mi do gustu:)

Składniki  na biszkopt
blaszka 24x30cm:
 3 jajka
6 łyżek cukru
6 łyżek oleju
6 łyżek mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia 

 Składniki na
 masę jabłkową:
1 galaretka cytrynowa

Składniki 
na piankę:
1/2 L śmietany 30%
1 galaretka cytrynowa

polewa czekoladowa

Najpierw upiec biszkopt.
Białka ubić na sztywną pianę.
  Dodać cukier i po jednym żółtku.  
Następnie dodać olej oraz mąkę
  wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Ciasto przelać do
foremki i piec
 ok. 20-30 minut w 170 stopniach.
Do gorącego musu jabłkowego
wsypać galaretkę i mieszać aż
się dokładnie rozpuści.
Odstawić aż masa wystygnie.
Śmietanę ubić na sztywno i dodać
rozpuszczoną w 1 szklance 
i schłodzoną galaretkę.
Na zimny biszkopt wyłożyć masę z jabłek. 
Wstawić do lodówki aż zastygnie.
Wyjąć i wyłożyć piankę z bitej śmietany.
Odstawić do całkowitego zastygnięcia.
Wierzch udekorować polewą czekoladową.

Schab duszony z cebulą i cukinią


Odkryłam niedawno na nowo
cukinię i ciągle mi jej mało:)
Skazani więc będziecie w
najbliższym czasie
na kilka dań z cukinią:)
Dzisiaj moja improwizacja
obiadowa  mianowicie
schab z cukinią i cebulą.

Składniki dla 4-5 osób:
1/2 kg schabu
1 młoda cukinia
2 cebule
1 płaska łyżka koncentratu
 pomidorowego
sól, pieprz
majeranek -(można dodać
 inne ulubione zioła)

Mięso pokroić na plastry.
Doprawić solą i pieprzem.
Cukinię umyć i razem z cebulą 
pokroić w krążki.
Na patelni rozgrzać oliwę.
Wrzucić schab i usmażyć na złoty kolor.
Zdjąć z patelni.
Na patelnię wrzucić
 warzywa i chwilkę podsmażyć.
Włożyć znów mięso i podlać odrobiną wody.
Zmniejszyć gaz i dusić pod przykryciem
aż mięso będzie miękkie.
Znów wyjąć mięso i do reszty
 dodać koncentrat pomidorowy.
Dokładnie wymieszać.
Schab ułożyć na talerzu i nałożyć
na niego warzywa.

12 sie 2012

Chatka Baby Jagi


Przepis na to ciasto dostałam
już wieki temu od mojej cioci.
Chatka smakuje wszystkim
nie tylko najmłodszym:)

Składniki:
1/2 kg sera 3x mielonego
250g masła w temp. pokojowej
1 szklanka cukru pudru
1 żółtko (ja nie dodaję)
2 łyżki kakao
6 paczek herbatników (każda po 100g)
1 opakowanie galaretki -
(najładniej wygląda czerwona)
kilka kropli aromatu cytrynowego

Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wody.
Wlać na głęboki talerz. 
Gdy stężeje pociąć na 2 cm. paski.
Masło utrzeć z cukrem i żółtkiem.
Do masy dodać ser i aromat.
Następnie masę podzielić na dwie części.
Do jednej dodać kakao.
Trzy paczki herbatników ułożyć
 w trzech rzędach na folii aluminiowej
 (herbatniki szerszą stroną w poziomie).
Ciastka posmarować jasną masą.
Na masie ułożyć w ten sam
 sposób drugą warstwę ciastek.


Drugą warstwę ciastek posmarować masą z kakao.
Na środkowym rzędzie ułożyć paski galaretki.
Ciastka złożyć w trójkąt
Następnie zawinąć w folię i wstawić do lodówki.
Gdy chatka zastygnie (najlepiej zostawić ja na całą noc)
polać polewą czekoladową.


video

ps. najłatwiej przenieść chatkę 
do lodówki na desce (jak mamy małą lodówkę 
 możemy chatkę przeciąć w połowie i umieścić 
w lodówce np. na tacy lub desce do krojenia).      

11 sie 2012

Placuszki z cukinią i fetą



Bardzo smaczne placuszki
z dodatkiem cukinii i sera feta.
Z kleksem śmietany lub jogurtu
niebo w gębie:))
Przepis z tej strony.

Składniki 
na ok. 10 sztuk:
2 szklanki startej cukinii 
(ok. 2 młode cukinie)
1/2 szklanki pokruszonego sera feta
1-2 młode cebulki
natka pietruszki-
 (u mnie bez ze względu na młodego)
2 jajka
3/4 szklanki mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
sól,pieprz
kwaśna śmietana lu gęsty jogurt 

Cukinię posolić i zostawić na ok. 15 minut.
Następnie dokładnie odcisnąć sok.
W misce zmieszać mąkę, proszek oraz sól i pieprz.
Do odsączonej cukinii dodać pokruszoną fetę, żółtka
oraz pokrojoną drobno cebulę i natkę pietruszki.
Dodać mączną mieszankę i dokładnie wymieszać.
Białka ubić na sztywno i dodać do ciasta.
Całość delikatnie wymieszać.


Na patelni rozgrzać oliwę i wykładać
po jednej łyżce ciasta na jednego placka.
Smażyć na złoty kolor.
Podawać ze śmietaną lub jogurtem.

Pucharek z malinami


Pucharek z malinami, który
możemy podać na śniadanie
pierwsze lub drugie.
Na miły początek dnia:)

Składniki
 na 1 duży pucharek:
1/2 opakowania 
dużego jogurtu greckiego
maliny
płatki kukurydziane
ew. cukier puder

Jeśli jogurt jest dla Was zbyt
kwaśny możecie go dosłodzić.
Do pucharków nałożyć jogurt,
następnie płatki i maliny.
Na to drugą część jogurtu i na 
wierzch ponownie płatki z malinami.

10 sie 2012

Kurczak w cieście francuskim


Tym razem zapraszam na kurczaka
zapiekanego w cieście francuskim.
Bardzo efektowne a zarazem proste
 danie które, możemy
podać np. na przyjęcie rodzinne.
Przepis stąd (trochę zmieniony)

Składniki dla  2 -3 osób:
1 podwójna pierś z kurczaka
1 ciasto francuskie
przyprawy do drobiu
1 jajko

Mięso umyć, osuszyć i przekroić na dwie porcje.
Natrzeć przyprawami.
Ciasto francuskie także przekroić w połowie.
Na każdy płat ciasta położyć połowę piersi.
Boki ciasta ponacinać i założyć na mięso.
(tak jak na fotkach poniżej:)


Włożyć do lodówki na 15 minut.
Posmarować roztrzepanym jajkiem i piec 
w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok. 25 minut.

Sałatka owocowa



Korzystając z letnich darów natury
postanowiłam przygotować
sałatkę z samych owoców.
Taką sałatkę można skomponować
z ulubionych owoców sezonowych
świeżych, dodać też owoce z puszki.
Z gęstym jogurtem lub bitą
śmietaną na letni deser idealne:)

Składniki:
dowolne owoce np.
arbuz (pestki wyjąć)
banan
brzoskwinie lub nektarynki
borówki
maliny
winogrona
sok z cytryny
jogurt naturalny
mięta

Owoce umyć, obrać (te co potrzeba:) pokroić
i wszystkie włożyć do miseczki.
Skropić sokiem z cytryny.
Podawać bezpośrednio po przygotowaniu
z gęstym jogurtem naturalnym lub śmietaną.

9 sie 2012

Arabskie pity


Na życzenie mojego ślubnego
(a tak a propos właśnie mieliśmy
13-stą rocznicę ślubu:) zrobiłam
pity podobno arabskie 
(pod taką nazwą znalazłam przepis:)
Bardzo nam smakowały:)
Przepis z tego bloga.

Składniki 
na 7-8 sztuk:
1/2 kg mąki
300ml letniej wody
10g świeżych drożdży
2 łyżeczki soli

Drożdże rozpuścić w letniej wodzie.
Dodać mąkę i sól. Wymieszać.
Dokładnie wyrobić ciasto (ok. 10 minut)
aż nie będzie się kleiło i będzie elastyczne.
Podzielić ciasto na 7-8 części (tak ok. 100g każda)
i uformować kulkę.
Przykryć ściereczką i zostawić na 20 minut.
Następnie wałkiem do ciasta rozwałkować
każdą kulkę na placek o wielkości ok. 12-14 cm.
Ponownie przykryć i niech rosną ok. 1h.
Piekarnik nagrzać do 250 stopni.


Placki przenieść na wyłożoną papierem do pieczenia
blaszkę i piec ok. 10 minut (powinny napuchnąć jak balon:)
Upieczone bułki włożyć do papierowej torebki
a potem w plastikową. Zostawić na ok. 30 minut.
Po tym czasie pity można podawać.
Należy każdą przeciąć w połowie i powstałą kieszonkę
 wypełnić nadzieniem np. kurczakiem gyros i sosem tzatziki.
 

8 sie 2012

Lodowy ludzik


Kilka dni temu podczas 
jednego z upalnych dni podałam
mojemu dziecku taki deserek:)

Składniki dla 1 osoby:
2 wafelki do lodów
 (jeden na czapeczkę,
końcówka drugiego na nos)
1 kulka lodów (smak obojętny
u mnie nieco opalony ludzik:)
okrągłe ciasteczko jako podstawka
koraliki lub groszki na oczy

Na podstawce z ciastka umieścić 
kulkę loda, włożyć czapeczkę,
zrobić nosek i oczka.

Sałatka curry z kurczakiem i mango


Nieco egzotyczny sałatka
z dodatkiem mango.
Ale uwaga osoby na diecie
bo wyczytałam, że mango
powoduje  wzrost komórek
 tkanki tłuszczowej.
Myślę jednak, że po kilku
kawałkach zbyt nie utyjecie:))) 
Przepis z tej strony (trochę
zmodyfikowany:)

Składniki na 2 osoby:
1 pierś z kurczaka
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka curry
1 mango
mała główka sałaty
1/2 czerwonej cebuli

Składniki na sos:
4 łyżki jogurtu greckiego
2 łyżki soku z cytryny
1-2 łyżki czatneju z mango
(ja nie dodałam z braku)
1/2 łyżeczki curry

1-2 łyżki nasion sezamu 

Mięso podzielić na dwie części
(czyli na dwie piersi:).
Polać oliwą i posypać curry.
Dokładnie wymieszać i 
odstawić w chłodne miejsce na 1h.
Następnie usmażyć na patelni grillowej
(jeśli nie mamy można na zwykłej).
Zostawić do ostudzenia.
Następnie pokroić na kawałki.
Na sos wymieszać wszystkie składniki.
Do miski lub od razu na dwa talerze
wyłożyć porwaną sałatę, pokrojone mango,
kawałki kurczaka i pokrojoną w piórka cebulę.
Polać sosem i posypać sezamem.
Zjeść od razu po przygotowaniu :) 

6 sie 2012

Deser banan split


Dzisiaj deser doskonały na upały:)
Miałam przyjemność zajadać
się nim na tegorocznych wakacjach
i postanowiłam przygotować go 
po powrocie w domu.
Deser został wymyślony w USA
w 1904 przez  Davida Stricklera*

Składniki
 na 1 deser:
1 banan
3 kulki lodów: czekoladowe,
truskawkowe i waniliowe
bita śmietana
polewa truskawkowa, ananasowa
 i czekoladowa
wiśnie kandyzowane -u mnie
niestety polewy brak a wiśnie
są świeże;)

Banana przekroić wzdłuż.
Płożyć na podłużnej miseczce.
W środek włożyć kulki lodów.
Wierzch ozdobić bitą śmietaną.
Polać sosami i dodać wiśnie.


Na zdjęciu powyżej deser przygotowany
 w jednej z nadmorskich kafejek:)

*żródło wikipedia

2 sie 2012

Makaron z cukinią


Bardzo szybkie danie z 
makronem i cukinią.
Idealne na szybki obiad
lub ciepłą kolację.
Nie zajmie Wam więcej 
niż 20 minut.

Składniki dla 2 osób:
2-3 młode (małe) cukinie
1 ząbek czosnku
sok z cytryny
ok. 200g makaronu spaghetti
parmezan do posypania (niekoniecznie)
natka pietruszki
oliwa 
sól, pieprz

Na patelni rozgrzać oliwę.
Wrzucić przeciśnięty czosnek
i startą na tarce cukinię (ze skórką).
Smażyć aż cukinia 
będzie miękka (ok. 10 minut).
Skropić sokiem z cytryny i
doprawić solą i pieprzem.


W tym samym czasie ugotować
makaron, odcedzić go i wrzucić
z powrotem do garnka.
Dodać zawartość patelni i całość wymieszać.
Dodać posiekaną pietruszkę.
Wyłożyć na talerz i posypać startym parmezanem.
Skropić oliwą.