Wszystkim moim czytelnikom
chcę złożyć życzenia zdrowych, pogodnych
i rodzinnych Świąt Wielkanocnych.
Jeszcze szybciutko przepis
na mazurek cygański na waflach.
Dla wielbicieli bakalii.
Składniki:
1 wafel wielkości blaszki
4 jajka
120g cukru
80g mąki
50g migdałów
50g orzechów włoskich
50g rodzynek
50g daktyli
50g skórki pomarańczowej
Białka oddzielić od żółtek.
Żółtka utrzeć z cukrem.
Migdały, orzechy i daktyle posiekać.
Ubić pianę z białek.
Do masy dodać przesianą mąkę,
białka i obtoczone w mące bakalie.
W blaszce ułożyć wafel (przyciąć go jeśli
potrzeba lub dołożyć z drugiego jeśli zabraknie)
i wylać na niego przygotowane ciasto.
Piec w 160-170 stopniach na złoty kolor.
Ostudzić i można polać lukrem.
Ozdobić wg. gustu.