Strony

30 mar 2013

Mazurek cygański i życzenia


Wszystkim moim czytelnikom
chcę złożyć życzenia zdrowych, pogodnych
i rodzinnych Świąt Wielkanocnych.

Jeszcze szybciutko przepis
na mazurek cygański na waflach.
Dla wielbicieli bakalii.

Składniki:
1 wafel wielkości blaszki
4 jajka
120g cukru
80g mąki
50g migdałów
50g orzechów włoskich
50g rodzynek
50g daktyli
50g skórki pomarańczowej

Białka oddzielić od żółtek.
Żółtka utrzeć z cukrem.
Migdały, orzechy i daktyle posiekać.
Ubić pianę z białek.
Do masy dodać przesianą mąkę,
białka i obtoczone w mące bakalie.
W blaszce ułożyć wafel (przyciąć go jeśli
potrzeba lub dołożyć z drugiego jeśli zabraknie)
i wylać na niego przygotowane ciasto.
Piec w 160-170 stopniach na złoty kolor.
Ostudzić i można polać lukrem.
Ozdobić wg. gustu.

28 mar 2013

Mazurek kajmakowy na waflach


Pisałam już kiedyś o tym, że nie
przepadam za mazurkami.
W mojej rodzinie nie było tradycji
ich robienia.
Dzisiejszy przepis to błyskawiczny
mazurek na waflach.
Dzięki przełamaniu smaku dżemem
i orzechami nie jest tak bardzo słodki
jak mogło by się wydawać.
Nawet moja druga połówka, która nie
cierpi karmelu zajadała się mazurkiem
twierdząc, że najbardziej smakuje mu dżem:)))

Składniki:
2  wafle ( moje miały 30x23cm)
1 puszka kajmaku (kupionego
lub przygotowanego samodzielnie poprzez
gotowanie mleka słodzonego w puszce)
kwaśny dżem lub powidła śliwkowe-
ok. 1/2 sloiczka
ok. 100g orzechów włoskich

Wafle przeciąć w połowie (powstaną
nam cztery wafle 15x23cm).
Pierwszy posmarować dżemem.
Następne warstwy smarować kajmakiem
z puszki łącznie z waflem na samej górze.
Zostawić 1-2 łyżki na dekorację wierzchu.
Z pozostałego kajmaku za pomocą szprycy
zrobić na wierzchu wzorek wokół wafla.
Posypać posiekanymi orzechami.



27 mar 2013

Schab pieczony z sosem chrzanowym


Bardzo lubię schab.
Gotowany, duszony lub pieczony.
W każdej postaci:)
Dzisiejsza moja propozycja to
schab pieczony, który podajemy
z sosem chrzanowym.
Doskonale się sprawdzi na 
wielkanocnym obiedzie.
Przepis na podstawie przepisu
z tej strony.

Składniki:
1 kg schabu bez kości
sól, pieprz
majeranek
2 ząbki czosnku
olej

Składniki na sos:
100g chrzanu ze słoiczka (ja miałam łagodny)
200 ml śmietany (kwaśna 12%-18%)

Schab umyć i osuszyć.
Natrzeć solą, pieprzem, przeciśniętym
czosnkiem i majerankiem.
Przykryć i odstawić do lodówki najlepiej
na całą noc lub kilka godzin.
Po tym czasie mięso wyjąć.
Na patelni rozgrzać olej i smażyć schab
z każdej strony na złoty kolor.
Przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Wlać 2 szklanki wody i piec pod przykryciem
w 180 -190 stopniach aż mięso będzie miękkie
(ja piekłam ok. 2 godziny).
Gdy mięso się już upiecze, odlać do garnuszka 
przez sitko powstały sos.
Dodać chrzan i doprowadzić do wrzenia.
Zmniejszyć gaz i gotować 5 minut.
Doprawić solą i pieprzem jeśli potrzeba.
Wyłączyć gaz i dodać zahartowaną wcześniej
śmietanę. Dokładnie wymieszać i zostawić 
na zgaszonym gazie przez kilka minut.
 

26 mar 2013

Babka marmurkowa na oleju


Ostatnio proponowałam babkę wilgotną
a tym razem babkę raczej z tych suchych.
Ja właściwie lubię wszystkie babki.
Ta także bardzo mi smakowała.
Poza tym takie marmurkowe
babki wyglądają bardzo efektownie:)

Składniki:
6 jajek
1,5 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka cukru
150 ml oleju
1 łyżka kakao
1 łyżka mleka

Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę.
Mąki wymieszać razem z proszkiem.
Dodawać po trochu do ucieranej masy
razem z olejem.
1/3 ciasta zostawić  a resztę przełożyć
do dużej foremki babkowej.
Do pozostałej części dodać kakao i mleko.
Dokładnie wymieszać i wyłożyć ciasto
ciemne na ciasto białe w foremce.
Widelcem troszkę przemieszać ciasta.
Piec w piekarniku nagranym do 180
stopni przez około 45 minut.
Po ostudzeniu posypać pudrem,
 polać lukrem lub czekoladą.

25 mar 2013

Wędlina domowa-gotowana


Kolejny sposób na domową wędlinę.
Ten jest nieco inny bo mięso się gotuje.
Wędlina wychodzi pyszna.
Robiłam ją już kilka razy.
Nawet moje dziecko, które nie jada
 wędlin prosiło kilka razy o dokładkę:)
Przepis z .

Składniki:
2 kg wędliny (schab, szynka, indyk)
2 L wody
1/3 szklanki soli (można dać mniej)
1 łyżka cukru
1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
1/2 łyżeczki ziołowego pieprzu
4-6 ząbków czosnku
2 łyżki majonezu lub musztardy
1 cebula
liść laurowy
ziele angielskie
kolendra, czomber
kilka kulek jałowca,  majeranek
lub inne ulubione zioła

Wieczorem do garnka wlać wodę
i dodać wszystkie pozostałe składniki.
Całość zagotować i wystudzić.
Do zimnej zalewy włożyć mięso,
doprowadzić do wrzenia i gotować 5 minut.
Zgasić palnik, przykryć garnek i zostawić na całą noc.
Rano ponownie doprowadzić do wrzenia
i gotować kolejne 5 minut.
Ponownie przykryć garnek i zostawić
 aż całość całkowicie ostygnie.
Wyjąć mięso z zalewy. Jest już gotowe.

23 mar 2013

Jajka faszerowane z chrzanem


Za tydzień święta.
Jeśli wyjrzeć za okno to
wygląda na Boże Narodzenie
ale to Wielkanoc.
Dlatego moja propozycja to
jajka faszerowane z chrzanem.
Na przykład na wielkanocne śniadanie.

Składniki:
6 jajek
1 łyżka chrzanu
2 łyżki jogurtu naturalnego typu Grecki
szczypiorek
sól, pieprz

Jajka ugotować na twardo.
Gdy ostygną obrać i przeciąć na dwie części.
Wyjąć żółtka i utrzeć z chrzanem i jogurtem.
Dodać posiekany szczypiorek.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Nadziać białka farszem.
Udekorować szczypiorkiem lub rzeżuchą
wg. własnego gustu:)


22 mar 2013

Paprykarz rybny


Tak przy piątku zapraszam na rybę.
A dokładnie paprykarz rybny
a la szczeciński.
Doskonały do chleba nie
tylko w piątek:)))
Przepis znalazłam na kilku
stronach internetowych więc
nie będę wymieniała.

Składniki:
1 wędzona makrela
1 cebula
1 marchewka
80g ugotowanego ryżu
80g koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka słodkiej papryki
ziele angielskie
listek laurowy
sól, pieprz 
olej

Rybę obrać ze skóry i pozbawić ości.
Cebulę pokroić w kosteczkę i wrzucić
na patelnię na podgrzany olej. 
Dodać ziele angielskie i liść laurowy.
Cebulę zeszklić i dodać startą na tarce
o grubych oczkach marchewkę.
Smażyć aż warzywa będą miękkie.
Dodać koncentrat pomidorowy oraz
paprykę, sól  i pieprz.
Całość dokładnie wymieszać, zdjąć
i zostawić do ostygnięcia.
Następnie dodać mięso ryby i ryż.
Całość wymieszać.
Doprawić jeśli potrzeba.

21 mar 2013

Babka jogurtowa



Jeśli lubicie wilgotne babki to 
ta babka jest właśnie dla Was:)
Nie wymaga zbyt wielkich
umiejętności a nawet użycia miksera.

Składniki na 1 średnią babkę:
250g mąki
250g jogurtu naturalnego
60g rozpuszczonego masła
3 jajka
150g cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka starta z 1/2 cytryny

Jogurt zmieszać z jajkami, cukrem
i startą skórką z cytryny.
Dodać ostudzone masło i dokładnie
całość wymieszać.
W drugiej misce zmieszać mąkę i proszek.
Przesiać do masy jogurtowej i wymieszać
za pomocą trzepaczki lub łyżki.
Ciasto przełożyć do foremki babkowej
nasmarowanej masłem.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec
około 45 minut w 180 stopniach.
Po upieczeniu posypać pudrem lub polukrować.


19 mar 2013

Pasztet drobiowy -błyskawiczny



Po ostatnich aferach mięsnych doprawdy
trudno mi się zmusić żeby zjeść jakąś wędlinę.
Postanowiłam zacząć robić w domu 
coś do chleba, który też najzdrowszy 
jest upieczony we własnym piekarniku.
Pasztet-sklepowego nie dotknę a 
ten domowy, który znalazłam na
jest nie tylko prosty ale też bardzo dobry.

Składniki:
60 dkg piersi  z kurczaka
10 dkg wątróbki drobiowej
(ja dałam troszkę więcej)
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 bułka  namoczona w mleku
2 jajka
 sól, pieprz,
 majeranek
 gałka muszkatołowa
ew. żurawina, suszone śliwki

Piersi pokroić na kawałki i podsmażyć 
na oleju aż mięso lekko zbrązowieje.
Dodać posiekany czosnek i pokrojoną cebulę.
Całość chwilkę smażyć.
Następnie dodać przyprawy.
Na końcu dodać wątróbkę i smażyć 
aż się zetnie.
Zdjąć z gazu i na chwilkę odstawić aż przestygnie.
Całość przełożyć do malaksera.
Dodać odsączoną bułkę i jajka.
Zmiksować na jednolitą masę. 
Doprawić jeśli potrzeba.
Masę przełożyć do małej foremki (ok. 20 cm dł.)
i piec w piekarniku nagrzanym 
do 170 stopni ok. 40 minut.

18 mar 2013

Babeczki z lemon curd


Zbliża się święto bab i babeczek.
Mazurków oczywiście też ale te
lubię zdecydowanie mniej. 
Postanowiłam wykorzystać niedawno
zrobiony lemon curd i stworzyć
takie świąteczno-wiosenne babeczki:)

Składniki babeczki- 12 sztuk: 
 113g miękkiego masła
130g cukru
3 duże jajka
195g mąki
1,5 łyżeczki proszku  do pieczenia
60ml mleka
 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Składniki na krem:
250g serka mascarpone
150 ml śmietany kremówki 30-36%
70g cukru pudru

lemon curd na nadzienie

Na babeczki w misce utrzeć masło i cukier
na
puszystą masę.
Ucierając dodawać po 1 jajku

oraz aromat i skórkę.
W drugiej misce wymieszać mąkę i
proszek.
Dodawać stopniowo na
przemian z
mlekiem do ucieranej
masy.
Ciasto nałożyć do foremki 
muffinkowej
wyłożonej papilotkami.

Piec w nagrzanym do 180 stopni

piekarniku ok. 20 minut.
Po upieczeniu ostudzić.

W każdej babeczce po środku zrobić 
otwór i wyjąć ze środka ciasto.
Napełnić lemon curdem.

Serek mascarpone utrzeć z cukrem pudrem.
Śmietanę ubić na sztywno, dodać do serka
i delikatnie wymieszać.
Za pomocą rękawa cukierniczego nałożyć
krem na babeczki. Schłodzić w lodówce.
Udekorować wg. gustu.


17 mar 2013

Makaron z tuńczykiem


Macie czasem ochotę zrobić
na obiad coś szybkiego?
Właśnie dzisiaj pomysł na takie
błyskawiczne danie, które nie
zajmie Wam nawet 30 minut.

Składniki dla 3-4 osób:
250g makaronu penne (rurki)
1 czerwona cebula
1 puszka pomidorów
2 puszki tuńczyka w oleju
(w kawałkach)
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
natka pietruszki
sok z cytryny

Makaron ugotować al dente.
W czasie gdy będzie się gotował na 
patelnię wylać olej z 1 puszki tuńczyka.
Wrzucić pokrojoną cebulę i zeszklić ją.
Dodać przeciśnięty czosnek i chwilkę smażyć.
Dodać pomidory i odsączonego tuńczyka.
Przykryć i dusić 15 minut.
Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Makaron odcedzić i dodać do sosu.
Dokładnie wymieszać.
Podawać posypane natką pietruszki.

15 mar 2013

Kajzerki z makiem


Co prawda ostatnio prawie nie jadamy
jasnego pieczywa ale naszło
 mnie na białe bułeczki.
Od czasu do czasu można się skusić:)
Może i Wy się skusicie i upieczecie
na sobotnie lub niedzielne śniadanie.

Składniki na 9 sztuk:
500g mąki pszennej
20g świeżych drożdży
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
125ml mleka
125 ml wody
1 jajko
50g masła

1 żółtko +troszkę mleka 
do posmarowania wierzchu
mak

Drożdże wkruszyć do miski, dodać letnie mleko,
cukier oraz 2 łyżki mąki (rozczyn powinien 
mieć gęstość kwaśnej śmietany).
Przykryć miskę i odstawić w ciepłe miejsce
aż rozczyn wyrośnie (ok. 15-20 minut).
Następnie do miski dodać resztę mąki, sól,
jajko, letnią wodę oraz rozpuszczone masło.
Jeśli wyjdzie zbyt rzadkie dodać troszkę mąki.
Ciasto dobrze wyrobić, włożyć do miski,
przykryć i odstawić do wyrośnięcia (ma
podwoić swoją objętość).
Następnie podzielić na 9 części i uformować
bułeczki tak jak w tym przepisie.
Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej
papierem do pieczenia, zostawić 
do wyrośnięcia na 20 minut.
Posmarować żółtkiem zmieszanym z mlekiem,
posypać makiem i piec w piekarniku nagrzanym
do 180-190 stopni przez ok. 20 minut.


Lemon curd- domowy


Wszyscy mają lemon curd mam i ja:)
Ostatnio prawie na każdym blogu
widzę ten pyszny cytrynowy krem.
Postanowiłam więc i ja spróbować
zrobić go własnoręcznie.
Pierwszy raz miałam przyjemność
się nim raczyć dzięki mojej
szwagierce od której dostałam słoiczek
tego cytrynowego cuda:)
A dzisiaj mam słoiczek swojego.
Przepis zaczerpnięty z Moich wypieków.

Składniki na ok. 1,5 szklanki:
2 duże jajka
2 żółtka
160 g cukru (najlepiej drobnego)
80 g masła
skórka otarta i sok wyciśnięty z 2 cytryn
W garnuszku o grubym dnie utrzeć
 jajka,żółtka i cukier.
Wstawić na gaz i podgrzewać ma małym ogniu.
Dodać masło oraz skórkę i sok z cytryny.
Doprowadzić do wrzenia ciągle mieszając
aż masa będzie gęsta i kremowa.
Uważać bo masa lubi się przypalić.
Następnie przecedzić przez sitko (skórkę,
która zostanie na sitko z powrotem wsadzić do kremu).
Krem przechowywać w zamkniętym słoiczku
w lodówce do 2 tygodni.

14 mar 2013

Chili con carne


Dzisiaj danie kuchni meksykańskiej,
które możemy podać jako
 obiad lub ciepłą kolację.
Dla wszystkich fanów
 potraw na ostro:)

Składniki dla 3 osób:
350g mielonej wołowiny
1 duża cebula
1 czerwona papryka
1-2 ząbki czosnku
1 puszka pomidorów
1 puszka czerwonej fasolki
1 szklanka bulionu wołowego
1 łyżeczka chilli w proszku
sól
olej

W rondlu rozgrzać trochę oleju i podsmażyć
pokrojoną w kostkę cebulę, 
paprykę oraz posiekany czosnek.
Dodać wołowinę i smażyć aż zbrązowieje.
Następnie dodać chilli, sól, pomidory i bulion.
Całość dusić pod przykryciem na
małym ogniu ok. 20 minut.
Fasolkę odsączyć z zalewy i opłukać.
Dodać do rondla i  wymieszać z resztą.
Przykryć i dusić jeszcze ok. 10 -15 minut.

13 mar 2013

Babka drożdżowa ze śliwkami


Zbliżają się Święta Wielkanocne więc
postanowiłam wypróbować 
kilka przepisów na babki.
Na pierwszy ogień poszła babka
drożdżowa z suszonymi śliwkami.
Przepis mocno zmodyfikowany
pochodzi z gazetki Przysmaki 9/2000.

Składniki:
300g mąki pszennej
20 g świeżych drożdży
100 ml letniego mleka
60g cukru
2 jajka
80g masła
aromat rumowy lub trochę rumu

70-100 g suszonych śliwek
(bez pestek)

Całą mąkę przesiać.
Do miski wlać letnie mleko, wkruszyć drożdże,
dodać 1 łyżeczkę cukru i ok. 2 łyżki mąki.
Rozczyn powinien mieć gęstość kwaśnej śmietany.
Przykryć i odstawić do wyrośnięcia.
Następnie dodać resztę mąki, cukru, jajka i aromat.
Wymieszać, dodać rozpuszczone letnie masło.
Ciasto dokładnie wyrobić za pomocą miksera
z hakami lub ręcznie i dodać pokrojone
 suszone śliwki (jeśli są bardzo suche to możne
 je wcześniej namoczyć tylko potem pamiętać, 
żeby je dobrze osuszyć przed dodaniem do ciasta)
Wmieszać śliwki w ciasto, przykryć i odstawić
do ponownego wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
 Powinno podwoić swoją objętość.
Następnie ciasto przełożyć do wysmarowanej 
masłem średniej foremki babkowej i odstawić do 
wyrośnięcia na około 20 minut.
Potem piec w 180 stopniach przez ok. 30 minut. 
Gdy ostygnie posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.
Przepis na lukier znajdziecie TUTAJ.

12 mar 2013

Budyń waniliowy domowej roboty


Moje dziecko bardzo lubi budyń.
Najbardziej waniliowy.
Postanowiłam zrobić mu więc budyń
domowej roboty. Taki prawdziwy z wanilią.
Wyszedł super. Torebkowy przy nim
może się schować:)

Składniki dla 3 osób:
1/2 l mleka (u mnie 2%)
2 żółtka
70-80 g cukru
40 g mąki ziemniaczanej
1/2 laski wanilii

Do garnuszka wlać mleko (1,5 szklanki).
Dodać pestki wanilii i resztę laski.
Pozostałe mleko wymieszać dokładnie
z żółtkami , cukrem i mąką ziemniaczaną.


Gdy mleko zacznie się gotować, zdjąć z gazu.
Wyjąć laskę wanilii i dodać masę żółtkową.
Dokładnie wymieszać i wstawić ponownie na gaz.
Zagotować ciągle mieszając.


11 mar 2013

Schab pieczony w miodzie i surówka z marchewki i pestek słonecznika


Wróciła zima.
Na szczęście już w następnym
tygodniu ma powrócić wiosna:)
Nie mogę się jej doczekać
bo muszę się Wam przyznać, że
wiosna to moja ulubiona pora roku:)
Wiosną też przyszłam na świat
w piękny majowy dzień:))
A teraz do rzeczy dzisiejszy
przepis to danie mało skomplikowane
bo upiec schab każdy umie a 
i surówkę z marchewki zrobić także.
Tym razem jednak i jedno i drugie
w nieco innej odsłonie.

Składniki na schab:
1 kg schabu bez kości

1/4 szklanki płynnego  miodu
2-3 łyżki sosu sojowego
1 łyżka musztardy (najlepiej Dijon)
pieprz

Składniki na surówkę:
1/2 kg marchewki
ok. 20 dag pestek ze słonecznika
sok z cytryny
cukier
natka pietruszki
kwaśna śmietana lub jogurt naturalny
(ok. 2-3 łyżki)

Mięso umyć, osuszyć.
W misce wymieszać miód, 
sos sojowy , musztardę i pieprz.
Włożyć mięso do marynaty i wstawić
 do lodówki na 2-3 godziny.
Wyjąć mięso i włożyć do  nasmarowanego
olejem naczynia żaroodpornego.
Polać marynatą.
Piec w 180 stopniach przez 1,5-2h.

Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce
o grubych oczkach.
Doprawić sokiem z cytryny, cukrem i pieprzem.
Dodać pestki słonecznika i śmietanę.
Posypać natką pietruszki.

7 mar 2013

Ciasteczka biszkoptowe z galaretką


Postanowiłam zrobić moje ulubione
ciasteczka biszkoptowe z galaretką.
Przepis znalazłam na stronie BBC
ale muszę się przyznać, że też 
skorzystałam z kilku podpowiedzi Doroty.
Wyszły dobre ale nie spodziewajcie 
się bardzo dużego podobieństwa.
No może z wyglądu:)

Składniki biszkopty 12 szt.: 
2 jajka
50g drobnego cukru
50g przesianej mąki

1 galaretka pomarańczowa 
160-180g czekolady ( u mnie gorzka)
1-2 łyżki oleju

Jajka utrzeć  z cukrem na parze.
 Zdjąć z pary i ostudzić.
Dodać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać.*
Foremkę na muffinki wysmarować masłem.
W każdą dziurę wlać masę (ok. 1 łyżka).
Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku 
przez około 10 minut.
Wyjąć z foremki i ostudzić.
Galaretkę rozpuścić w 1,5 szklanki wrzątku.
Wlać do naczynia gdzie jej wysokość
będzie wynosiła około 1 cm.
Zostawić aż całkowicie zastygnie.
Następnie za pomocą np. kieliszka wycinać
kółeczka trochę mniejsze niż wielkość biszkopta.


Galaretkę umieścić na każdym biszkopcie i
odstawić do lodówki na około 30 minut.
Czekoladę rozpuścić na parze razem oliwą.
Ciastka maczać w czekoladzie.
Zostawić aż czekolada zastygnie.
Najlepiej wsadzić je do lodówki.



*ja zrobiłam metodą na zimno.

Bagietki czosnkowe z serem


Pewnie czasem w sklepie widzieliście
takie bagietki czyli czosnkowe z serem.
Postanowiłam takie zrobić sama.
Przepis znalazłam kiedyś na jakimś 
czeskim blogu i w końcu
 postanowiłam je upiec.

Składniki:
1 szklanka ciepłej wody
1 łyżka miodu
1 saszetka suchych drożdży (7g)
1 łyżeczka soli
3 szklanki mąki pszennej
(ja część zastąpiłam pełnoziarnistą)
oliwa czosnkowa
ser żółty (ok. 120g)

W misce wymieszać letnią wodę
z miodem i drożdżami.
Przykryć i odstawić na 5 minut.
Następnie dodać mąkę i sól.
Dokładnie wyrabiać ciasto aż będzie
gładkie i elastyczne (ok. 5 minut).
Mąkę najlepiej dodawać po trochu bo
może się okazać ,że nie zużyjemy całości.
Posmarować oliwą (zwykłą), przykryć
folią przezroczystą i odstawić w ciepłe
miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Po tym czasie ciasto podzielić na 2-3 części.
Z każdej uformować  podłużną bagietkę.
Bagietki skręcić w śrubkę (widać na 1 zdj.)


Położyć na blaszce (w moim wypadku foremce
do bagietek) i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
Piec w 180 stopniach przez 15-20 minut.
Wyjąć bagietki z piekarnika i posmarować
oliwą czosnkową, włożyć z powrotem i piec 5 minut.
Wyjąć i odstawić na 15 minut na metalową kratkę
Następnie ponacinać i wsadzić pokrojony żółty ser.
Wstawić do piekarnika na kolejne 5 minut.
Najlepsze jeszcze ciepłe.

6 mar 2013

Deser z biszkoptami i pomarańczą



Na początku przyznam się 
Wam jak powstał ten deser.
Chciałam upiec biszkopciki.
 Zrobiłam więc ciasto, które
 miałam przenieść do woreczka i 
na blaszce robić podłużne biszkopty.
Niestety ciasto wyszło mi zbyt rzadkie.
Postanowiłam więc upiec okrągłe
biszkopciki i wykorzystać
 do tego foremkę muffinkową.
Gdy już biszkopty były gotowe wpadłam
na pomysł, żeby przełożyć je jogurtem.
I tyle:)

Składniki na biszkopciki:
4 jajka
100g drobnego cukru
100g przesianej mąki 

1 duże opakowanie jogurtu
naturalnego typu greckiego

1-2 pomarańcze
wiórki czekoladowe

Białka oddzielić od żółtek.
Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę.
Dodać mąkę i ubite na sztywno białka.
Delikatnie wymieszać.
Foremkę do muffinek nasmarować masłem.
Do każdej dziurki nałożyć ciasto (ok. 1 łyżka)
Wychodzi ich ok. 15 sztuk więc trzeba piec
  dwa razy chociaż najlepiej by było upiec
 w dwóch foremkach jednocześnie.
Biszkopciki piec w 190 stopniach ok. 10 minut.
Wyjąć je i odstawić do wystudzenia.


 Na dnie szklanki umieścić jeden biszkopcik.
Posmarować jogurtem (można go dosłodzić),
następnie znów biszkopt, jogurt, pokrojone owoce,
biszkopt i na wierzchu jogurt (zresztą kolejność
można sobie dowolnie modyfikować).
Wierzch posypać wiórkami czekolady.

*Z podanej porcji wychodzą 3-4 desery
(zależy od wielkości użytych szklaneczek)

4 mar 2013

Napoleonka na francuskim cieście


Dla wszystkich wielbicieli napoleonki
mam bardzo szybką wersję 
na cieście francuskim.
Nie wymaga dużych umiejętności a 
możemy się cieszyć jej smakiem
razem z bliskimi.

Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
(gotowego lub zrobionego samodzielnie)

Składniki na krem:
1,5 szklanki mleka
1 opakowanie budyniu waniliowego
bez cukru
1/2 szklanki cukru pudru + trochę
do posypania wierzchu
250 g masła 
2 łyżki soku z cytryny

Ciasto francuskie (jeśli mamy  mrożone
to najpierw należy go odmrozić) przekroić
na dwie części  i upiec dwa placki w temp.
220 stopni przez około 15- 20 minut.
Z podanej ilości mleka przygotować budyń.
Miękkie masło czyli w temp. pokojowej 
utrzeć z cukrem pudrem, dodawać po łyżce
zimny budyń i na końcu sok z cytryny.
Kremem przełożyć ostudzone ciasto francuskie.
Wierzch posypać cukrem pudrem.

*ja użyłam ciasta francuskiego świeżego, które
bardzo mi urosło i przecięłam każdy z placków
na dwie części  i przełożyłam kremem.

2 mar 2013

Gulasz z soczewicą


Witam w ten słoneczny dzień 
i zapraszam na gulasz  z dodatkiem
zdrowej soczewicy.
Muszę się też Wam wytłumaczyć
z tego krótkiego zastoju na blogu.
Niestety ostatnio jakoś brak mi weny
do czegokolwiek i do gotowania niestety też .
Mam jednak nadzieję, że przyjdzie 
wiosna i z nią nowe pomysły:)

Składniki dla 3 osób:
1/2 kg mięsa wieprzowego lub wołowego
1 czerwona cebula
2 ząbki czosnku
3 łyżki oleju
szczypta imbiru (taka duża:)
sól
pieprz cayenne
1 puszka pomidorów (400g)
1 puszka soczewicy (400g)

Do rondla wlać olej i wrzucić pokrojone
na kawałki mięso, usmażyć na złoty kolor.
Zdjąć  i na pozostałym tłuszczu podsmażyć
pokrojoną w kostkę cebulę,
 dodać do niej przeciśnięty czosnek, imbir i
pieprz cayenne. Dusić chwilkę.
Dodać z powrotem mięso i pomidory.
Doprawić solą i zalać 2 szklankami wody.
 Dusić pod przykryciem około jednej godziny,
 odkryć i gotować ok. 45 minut.
Na końcu dodać soczewicę i gotować ok. 5 minut.
Jeśli potrzeba to doprawić.