Strony

29 maj 2010

Batony owsiane



Kolejna propozycja dla lubiących
 słodkości z dodatkiem bakalii.
Bardzo słodkie batoniki
pełne wszystkiego co najlepsze:)

Składniki na 6-8 batoników:
250g płatków owsianych (najlepsze górskie)
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
  80g wiórków kokosowych
ok. 300g różnych bakalii np.
orzechy, rodzynki, pestki dyni, słonecznika itp.

Wymieszać razem płatki, wiórki kokosowe i bakalie.
Mleko przelać do garnuszka,podgrzać aż będzie gorące
 ale nie gotować. Wlać do mieszanki płatków i bakalii.
Blaszkę o wymiarach 25x30cm
wyłożyć papierem do pieczenia.
Włożyć masę, piec w nagrzanym do 130 stopni piekarniku ok. 1h.

Po upieczeniu i lekkim ostudzeniu pokroić na batoniki.


Przepis -trochę zmodyfikowany- 
pochodzi z gazety Zwierciadło.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz