Przepis na bitki "wyniosłam" z rodzinnego domu.
Moja mama robi je do dzisiaj.
Mięso można podawać z ziemniakami lub kaszą,
a do tego mizeria, buraczki, sałata
lub zwykły kiszony ogórek.
Składniki
na 2-3 osoby:
ok. 1/2 kg schabu wieprzowego
1 duża cebula
sól, pieprz
ziele angielskie
listek laurowy
mąka do obtoczenia
Schab pokroić na kotlety.
Rozbić tłuczkiem. Doprawić solą i pieprzem.
Każdy kotlet obtoczyć w mące,
usmażyć na oleju na rumiano.
Zdjąć z patelni i na pozostałym tłuszczu
usmażyć pokrojoną w krążki cebulę.
Na patelnię włożyć kotlety i zalać wodą.
Ja zalewam tak do 3/4 wysokości.
Dodać przyprawy i dusić ok. 30 minut.
Sos zagęścić mąką.
bardzo domowy obiad. taki najpyszniejszy.
OdpowiedzUsuńTo prawda. Bardzo domowy i naprawdę bardzo prosty.
OdpowiedzUsuń