Dla znudzonych zwykłą pieczenią lub schabem
ze śliwką proponuję taki oto schabik nadziewany
szynką i papryką. Prezentuje się bardzo ładnie na
talerzu więc można go też rzucić na pożarcie gościom:))
Składniki:
1kg schabu bez kości
2-3 plasterki szynki
kawałek papryki lub ogórka
(kiszony, konserwowy)
musztarda
sól,
pieprz
majeranek
czosnek granulowany
Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem.
Od góry naciąć 4-5 kieszonek uważając
żeby nie przeciąć mięsa do końca (patrz. foto poniżej).
Każdą posmarować musztardą.
Włożyć po pół plasterka szynki i paprykę
lub ogórka pokrojone w paski.
Całą pieczeń posypać przyprawami.
Mięso związać nitką.
Włożyć do rękawa foliowego lub naczynia
żaroodpornego i piec ok. 1,5-2h w 180 stopniach.
zawsze do pieczeni ze schabu podchadza z dystansem, nie lubie przesuszonych. twoja prezentuje sie cudnie, w sam raz na wielkanoc!
OdpowiedzUsuńWygląda wyśmienicie, moja wersja juz w piekarniku! Obawiam sie tylko że na ostro będzie za bardzo, bo musztarda ostra i papryczki też. :)
OdpowiedzUsuń