Strony

8 lut 2011

Schab pieczony



Dla znudzonych zwykłą  pieczenią lub schabem 
ze śliwką proponuję taki oto schabik nadziewany
szynką i papryką.
Prezentuje się bardzo ładnie na
talerzu
więc można go też rzucić na pożarcie gościom:))

Składniki:
1kg schabu bez kości
2-3 plasterki szynki
kawałek papryki lub ogórka
(kiszony, konserwowy)

musztarda
sól, 
pieprz  
majeranek
 czosnek granulowany

Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem.
Od góry naciąć 4-5 kieszonek uważając
żeby nie przeciąć mięsa do końca (patrz. foto poniżej).

  Każdą posmarować musztardą.
Włożyć po pół plasterka szynki i paprykę
lub
ogórka pokrojone w paski.
Całą pieczeń posypać przyprawami.
Mięso związać nitką.
Włożyć do rękawa foliowego lub naczynia
żaroodpornego i
piec ok. 1,5-2h w 180 stopniach.

2 komentarze:

  1. zawsze do pieczeni ze schabu podchadza z dystansem, nie lubie przesuszonych. twoja prezentuje sie cudnie, w sam raz na wielkanoc!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda wyśmienicie, moja wersja juz w piekarniku! Obawiam sie tylko że na ostro będzie za bardzo, bo musztarda ostra i papryczki też. :)

    OdpowiedzUsuń