Bardzo smaczne udka z kurczaka,
które marynujemy w maślance.
Dzięki temu udka wychodzą
delikatne i nie są za suche.
Składniki dla 4 osób:
4 udka z kurczaka
Składniki na marynatę:
3/4 szklanki maślanki naturalnej
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka musztardy
2 posiekane ząbki czosnku
2 łyżki posiekanej bazylii (ja dałam
suszoną bo akurat nie miałam świeżej)
sól, pieprz
Mięso umyć i zdjąć skórę (jeśli ktoś
lubi to skóra może zostać:)
W misce wymieszać wszystkie
składniki na marynatę.
Włożyć udka i dokładnie wymieszać.
Wstawić do lodówki na kilka godzin
a najlepiej na całą noc.
Udka wyjąć z marynaty i piec w piekarniku
nagrzanym do 180 stopni ok.45 minut.
Z udkami można od razu upiec ziemniaki.
pyszne;) robilam juz kilka razy;)
OdpowiedzUsuńuwielbiam! ;)
OdpowiedzUsuńnajlepsze robie je bardzo czesto;)) /K
OdpowiedzUsuń