Zostało mi jeszcze troszkę rzeżuchy
na parapecie w kuchni i szukałam
sposobu na jej wykorzystanie.
Na stronie Vegan Corner
znalazłam świetny przepis na
pesto z jej wykorzystaniem.
Niestety okazało się, że rzeżuchy
zostało mi niecałe 1/2 szklanki
więc wyszła mini porcja ale
jaka pyyyyyyszna:)
Składniki:
1 szklanka rzeżuchy
1/2 szklanki pestek ze słonecznika
1/3 szklanki oleju rzepakowego
1 łyżka soku z cytryny
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
Wszystkie składniki umieścić w blenderze
i zmiksować na pastę.
Na końcu doprawić solą i pieprzem.
Prosto i pysznie:)
Yummy :)
OdpowiedzUsuńna takie pesto bym nie wpadła a przepis wydaje się bardzo fajny, bo prosty i chyba smaczny więc nie pozostaje mi nic innego jak zrobić odstępstwo od reguły i zasiać jeszcze raz rzeżuchę tym razem w celach kulinarnych a nie dekoracyjno-wielkanocnych :))
OdpowiedzUsuń