Strony

10 sie 2015

Piersi kurczaka w sosie kurkowym


Wiem, że w taki upał nikomu
nie chce się gotować ale 
myślę, że smak  tego dania
wynagrodzi tę
chwilkę poświęcenia:)

Składniki dla 2-3 osób:
1 pierś z kurczaka (ok. 500g)
20 dag kurek
200 ml śmietany 30%
troszkę soku z cytryny
1-2 łyżka masła
sól, pieprz
koperek

Mięso umyć, osuszyć papierowym
ręcznikiem i pokroić na cztery kotlety.
Każdy kotlet doprawić solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzać masło. Obsmażyć
mięso z każdej strony na złoty kolor.
Zdjąć z patelni. Na reszcie tłuszczu 
( w razie czego dodać) wrzucić 
przygotowane wcześniej kurki.
Smażyć aż puszczą sok, przykryć
i chwilkę poddusić. Wlać śmietanę.
Sos doprawić solą, pieprzem i sokiem
z cytryny. Posypać koperkiem.
Piersi podawać polane sosem.

1 komentarz: