Moje ulubione ciasto drożdżowe, które robiłam
już wiele razy zmieniając tylko owoce.
Udaje się nawet tym, którzy z
ciastem drożdżowym mają problemy.
Składniki
na blaszkę 24x40:
30g świeżych drożdży
3 szklanki mąki krupczatki
1 szklanka mleka
1/2 szklanki cukru
2 jaja
125g masła roślinnego (margaryny)
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki aromatu cytrynowego
ok. 1/2kg owoców
1 jajko do posmarowania wierzchu
Składniki na kruszonkę:
1/2 szklanki mąki
1/4 szklanki cukru
1/4 kostki masła
Do ciepłego mleka dodać drożdże. Mieszać aż się rozpuszczą.
Dodać 1 łyżeczkę cukru i 5-6 łyżek mąki
(rozczyn powinien mieć gęstość kwaśnej śmietany).
Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok. 20 minut.
Do wyrośniętego rozczynu dodać resztę mąki, cukru i sól.
Następnie rozpuszczone masło wymieszane z jajami i aromat.
Wyrobić ciasto mikserem ze spiralkami.
Przykryć i odstawić na ok. 30 minut.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć do blaszki.
Posmarować rozmącony jajkiem i ponakłuwać widelcem.
Włożyć owoce i posypać kruszonką. Odstawić na ok. 20 minut.
Piec w 180 stopniach przez ok. 30 minut.
O tak, to ciasto nawet dla takich drożdżowych nieudaczników jak ja :) Proste, pyszne, zawsze wychodzi. Nawet z suszonych drożdży. Ba! Pasuje do większości owoców, bo cały ubiegły rok robiłam z takimi owocami, które akurat w koszyku miałam :) Jedyny wyjątek: czerwona porzeczka nie bardzo nam smakowała.
OdpowiedzUsuńDziękuję za podzielenie się tym przepisem :)
Pozdrawiam :D
Bardzo się cieszę, że ciasto smakuje. Ja też robiłam je z wieloma owocami (jabłka, jagody, wiśnie, rabarbar, śliwki a nawet z serem) ale z porzeczkami nie przyszło mi do głowy i jak się okazuje to dobrze;)Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńnajpyszniejsze. pachnące i domowe.
OdpowiedzUsuńNo ja wpadłam na ten genialny pomysł :) Ale z dżemem z czarnej porzeczki już było ok :) Robiłam też tylko z rodzynkami, albo ze skórką pomarańczową. Były też i gruszki i śliwki i mix leśny :) To ciasto nieodmiennie nas zachwyca i smakuje każdemu, kto je próbuje. Czasem nawet dostaję zamówienie na nie :)
OdpowiedzUsuńRobiłam i ze zwykłej mąki, tez ok, ale z krupczatką jest najpyszniejsza :)
Znowu się rozpisałam, ale nie potrafię nad tym przepisem przejść obojętnie :D
asieja miło mi, że smakowało.
OdpowiedzUsuńJa też uważam, że z krupczatkę smakuje najlepiej.Robiłam ze zwykłą ale to już nie to samo.Pozdrawiam serdecznie.
Też robiłam to pyszne niezawodne ciacho mniammmmm i to nie raz:) Nawet na chrzcinach u mojego ancymona musiało być i znikało w mgnieniu oka:)) Ilka mozesz mi podac jakis przepis na lukier? bede Ci bardzo wdzieczna:)bardzo:) pozdrawiam serdecznie ilona
OdpowiedzUsuńIlko oprócz przepisu na niezawodny lukier proszę Cie jeszcze o informację jak zrobić masę serową żeby zrobić z tym właśnie ciastem. Do tej pory robiłam go z owocami ale chcialabym z serem i jak juz taką masę zrobię to co z tym dalej zrobić tzn rozłożyć na ciasto? czy moze jakos do środka? pozdrowionka ilona
OdpowiedzUsuńLukier robię na "oko". Do garnuszka wlewam 1-2 łyżki mleka. Wstawiam na gaz i potem do gorącego dodaję tyle cukru pudru żeby powstał lukier o potrzebnej konsystencji. Na końcu dodaję kilka kropli aromatu np. rumowego.
OdpowiedzUsuńRobiłam już kiedyś to ciasto z serem. Ser zrobiłam z przepisu na drożdżówki z serem. Jest tutaj: http://www.wielkiezarcie.com/recipe21610.html.
OdpowiedzUsuńJa ser nałożyłam na wierzch ciasta i posypałam kruszonka.
Serdeczne dzieki:) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWow...pierwszy raz wyszla mi puszysta drozdzowka!!!
OdpowiedzUsuńsuper przepis...latwy malo pracochlonny(jedynie cierpilwosc potrzebna jak rosnie ;) )
Goraco Polecam...super blog i pyszne przepisy :)
Bardzo się cieszę, ze drożdżówka wyszła i smakowała:)
OdpowiedzUsuń