Lubicie batonika twix?
Ja i owszem. Oto moja próba
zbliżenia się do oryginału.
Nie do końca udana ze względu na wygląd
ale smakowo...mniam:) Na podstawie przepisu
z king arthur flour.
Składniki na ciasto:
125g miękkiego masła
1/2 szklanki cukru1 szklanka mąki
Składniki na nadzienie:
4 łyżki karmelu (z puszki)
u mnie gotowa
masa bakallandu.
Składniki na polewę:
ok. 200g mlecznej
lub gorzkiej czekolady
2 łyżki oleju
W misce utrzeć masło, dodać cukier i mąkę.
Ucierać mikserem aż do powstania
gładkiego ciasta (kruchego)
Ciastem wylepić dno keksówki
wysmarowanej masłem ( wym. 12cmX30cm).
Ciasto nakłuć widelcem.
Piec w nagrzanym do 180 stopni
piekarniku ok. 30 minut.
Do momentu aż nabierze złotego koloru.
Ciasto ostudzić. Karmel wylać na ostudzone ciasto.
Całość włożyć do zamrażalnika na ok.1h.
Wyjąć i pociąć na ok. 2cm batoniki.
Czekoladę rozpuścić na parze.
Dodać olej. Zanurzać batoniki w czekoladzie
(ja właśnie z tym miałam problem)
Wyjąć i odstawić do zastygnięcia czekolady.
zbliżenia się do oryginału.
Nie do końca udana ze względu na wygląd
ale smakowo...mniam:) Na podstawie przepisu
z king arthur flour.
Składniki na ciasto:
125g miękkiego masła
1/2 szklanki cukru1 szklanka mąki
Składniki na nadzienie:
4 łyżki karmelu (z puszki)
u mnie gotowa
masa bakallandu.
Składniki na polewę:
ok. 200g mlecznej
lub gorzkiej czekolady
2 łyżki oleju
W misce utrzeć masło, dodać cukier i mąkę.
Ucierać mikserem aż do powstania
gładkiego ciasta (kruchego)
Ciastem wylepić dno keksówki
wysmarowanej masłem ( wym. 12cmX30cm).
Ciasto nakłuć widelcem.
Piec w nagrzanym do 180 stopni
piekarniku ok. 30 minut.
Do momentu aż nabierze złotego koloru.
Ciasto ostudzić. Karmel wylać na ostudzone ciasto.
Całość włożyć do zamrażalnika na ok.1h.
Wyjąć i pociąć na ok. 2cm batoniki.
Czekoladę rozpuścić na parze.
Dodać olej. Zanurzać batoniki w czekoladzie
(ja właśnie z tym miałam problem)
Wyjąć i odstawić do zastygnięcia czekolady.
mi sie podobaja!!!tez sie zbieram do zrobienia takich batonikow,albo do snikersa...ale zawsze obawiam sie ze te kalorie mnie kiedys zabija ihihihhi...wygladaja swietnie.
OdpowiedzUsuńDzięki. Prawda, że takie batoniki to sporo kalorii ale czasami można się skusić:))
OdpowiedzUsuńtylko 4 łyżki karmelu? nie pomyliłaś się, bo od oryginału nie mogłam się dokopać.
OdpowiedzUsuńTutaj masz oryginał:http://www.kingarthurflour.com/recipes/thousand-dollar-bars-recipe
OdpowiedzUsuńMnie wystarczyły 4 łyżki:))
dziękuję że odpisałaś. wyglądają jakby były obfite w masę toffi a 4 łyżki to w końcu mało.
OdpowiedzUsuńzrobiłam je! są przepyszne i bardzo szybko zniknęły:) takie dobre były:)) dziękuję za przepis :))
OdpowiedzUsuńBędzie trzeba zrobićc domowe Twix'y :) nabrałem na nie ochoty ;)
OdpowiedzUsuń