Kolejna zupa dyniowa w mojej kolekcji.
Bardzo lubię takie sezonowe zupy,
które potrafią wspaniale rozgrzewać:)
Składniki dla ok. 6 osób:
1 kg miąższu z dyni (już oczyszczonego)
1 średnia cebula
1 średnia marchewka
1 średni ziemniak
kawałeczek selera (korzeń)
800 ml bulionu warzywnego
1/2 szklanki mleka lub śmietanki (można dać mniej)
1 łyżeczka imbiru
1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
sól, pieprz
sok z cytryny
W dużym garnku z grubym dnem rozgrzać troszkę oleju.
Wrzucić pokrojoną cebulę i smażyć kilka minut
aż zmięknie. Wsypać imbir, gałkę i kolendrę
i smażyć jeszcze przez 2 minuty. Dodać pokrojone
w kostkę warzywa: dynię, marchewkę, ziemniaka i selera.
Zalać bulionem warzywnym. Gotować aż wszystkie
warzywa będą miękkie (30-40 minut).
Następnie zupę zmiksować. Doprawić solą
i pieprzem oraz dodać mleko. Wymieszać.
konsystencja tej zupy jest genialna!
OdpowiedzUsuń