Mam dla Was pyszne i niestety
niezbyt zdrowe bo smażone racuchy
z jabłkiem. Jeśli więc Wam to nie przeszkadza
to serdecznie polecam. Tym bardziej,
że niebawem Tłusty Czwartek:)
Składniki:
250g mąki pszennej
15 dag świeżych drożdży
50g masła
50g cukru
250 ml mleka
2 jajka
2-3 jabłka
olej do smażenia
cukier puder do posypania
Najpierw przygotować rozczyn:
drożdże wymieszać z 1 łyżeczką cukru,
1/2 szklanki letniego mleka i 1 łyżką mąki.
Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce
na ok. 15 minut. Resztę mąki wsypać do miski.
Dodać rozczyn, resztę mleka i cukru oraz jajka.
Wymieszać i wlać rozpuszczone letnie masło.
Dokładnie wyrobić ciasto drewnianą łyżką lub mikserem.
Dokładnie wyrobić ciasto drewnianą łyżką lub mikserem.
Przykryć i odstawić do ponownego wyrośnięcia
(do podwojenia objętości). Jabłka obrać i pokroić
na niewielkie kawałki. Dodać do ciasta. W garnku
rozgrzać olej. Łyżką kłaść ciasto na gorący olej
i smażyć z dwóch stron na złoty kolor.
Posypać cukrem pudrem.
* Z tej porcji wychodzi ok. 13-15 sztuk.
Jakie pulchne ;)
OdpowiedzUsuńBardzo dobre, uwielbiam takie racuchy na śniadanie.
OdpowiedzUsuńNajlepsze sa takie z jabłkami :)
OdpowiedzUsuń