Przepis na to ciasto pochodzi z tak
zwanego starego zeszytu
z przepisami mojej mamy.
W przypadku mojej mamy jest to
akurat segregator ze spisanymi
na maszynie przepisami
ale jak zwał tak zwał:)))
Najważniejsze, że ciasto
jest ponadczasowe:))))
Składniki na blaszkę 24x30cm:
250g masła roślinnego
4 jaja
3/4 szklanki cukru
2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 kg śliwek
cukier puder do posypania
Masło utrzeć z cukrem na masę.
Ucierając dodawać po jednym jajku.
Na końcu wsypać mąkę i proszek do pieczenia.
Przełożyć do nasmarowanej lub wyłożonej
papierem do pieczenia blaszki.
Na wierzchu ułożyć połówki
śliwek wciskając je lekko w ciasto
(skórkami do dołu).
Można posypać kruszonką.
Piec ok. 40-50 minut w 170 stopniach.
Przepisy z maminego zeszytu są najlepsze :-) A to ciasto wygląda tak jak robiła je niegdyś moja prababcia :-)
OdpowiedzUsuńowoce na cieście i z kruszonką.. ja lubię.
OdpowiedzUsuń