Witam wszystkich po Świętach i zapraszam
na tort makowy, który upiekłam właśnie na Święta.
Był to pierwszy tort makowy, który upiekłam
sama ale równocześnie wspomnienie
dzieciństwa ponieważ taki tort piekła kiedyś
moja mama na moje urodziny.
Wyszedł wilgotny i pyszny:)
Składniki na ciasto:
2 szklanki maku
30dag cukru pudru
8 jajek
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki bułki tartej
Składniki na krem:
500g serka mascarpone
300g śmietany kremówki 30%
4 łyżki cukru pudru
Mak sparzyć i zmielić 2-3 razy przez maszynkę.
Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać mak, tartą bułkę,
proszek dopieczenia i zapach migdałowy.
Białka ubić na pianę. Dodać do masy i
delikatnie wymieszać (lepiej już ręcznie).
Przełożyć do tortownicy o wymiarze 23 cm.
Piec w 170 stopniach ok. 45-60 minut.
Ostudzić i przeciąć na trzy blaty.
Śmietanę ubić na sztywno razem
z cukrem pudrem. Dodać do serka
mascarpone i wymieszać.
Kremem przełożyć blaty tortu oraz
wierzch i boki (boki można obłożyć
prażonymi na patelni migdałami).
*Przepis pochodzi ze zbiorów mojej
mamy zmieniłam tylko krem z budyniowego
na ten znaleziony na Moich Wypiekach.