Bardzo delikatna zupa krem z dyni z dodatkiem
mleczka kokosowego. Mnie bardzo przypadła
do gustu natomiast mąż stwierdził, że to
raczej nie jego smaki ale zjadł całą:)
Składniki dla 4-5 osób:
1/2 kg dyni
1 cebula
1 gruszka
2 ząbki czosnku
1 papryczka chilli (u mnie bez)
1 puszka mleczka kokosowego 400g
sól, pieprz
tymianek, świeża kolendra lub natka
1 łyżeczka masła+2 łyżki oliwy
Dynię pozbawić skóry i pestek.
Pokroić w kostkę razem z cebulą, gruszką
i chilli. Czosnek posiekać. W dużym rondlau
rozgrzać olej z masłem. Wrzucić wszystkie
warzywa i smażyć ok 5 minut. Wlać wodę lub
bulion warzywny (ok. 1/2 L). Gotować
do miękkości. Zupę zmiksować i wlać mleczko
kokosowe. Doprawić do smaku. Zagotować.
Podawać z kolendrą lub natką pietruszki.
pycha:)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie.Uwielbiam zupę krem z dyni, jest moja najlepsza zupa ze wszystkich zup, można także powiedzieć ze wszystkich dań ! Często gości na moim stole jak tylko nadarzy się okazja.
OdpowiedzUsuń