Tym razem nowy przepis na pierniczki.
Wyszukany na tej stronie.
Jestem nimi zachwycona (jak reszta
rodzinki zresztą) więc będzie powtórka tuż przed Świętami
(te nie potrzebują leżakować:)
U mnie chłopiec ale inne
kształty też mile widziane:))))
Składniki na ok. 50szt.:
150g masła
1/2 szklanki brązowego cukru
1/2 szklanki miodu
1 łyżeczka sody
1 jajko
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1 łyżeczka przyprawy do piernika
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 szklanki mąki
lukier królewski do dekoracji
(z 1/2 porcji)
W garnuszku rozpuścić masło, cukier i miód.
Gotować ciągle mieszając ok. 3 minuty lub
do czasu aż cukier rozpuści się całkowicie.
Zdjąć z ognia i do gorącego dodać
sodę (UWAGA bo może wykipieć !)
Zostawić aż całkiem ostygnie.
Następnie dodać jajko, proszek i przyprawy
a na końcu wsypać mąkę.
Ciasto dokładnie wymieszać, przykryć
folią i wstawić do lodówki na 1h.
Ciasto rozwałkować na posypaną mąką stolnicy.
Wycinać pierniczki i piec w 180 stopniach ok. 8 minut.
Gdy ostygną polukrować lub udekorować wg uznania.
* 1 szklanka=250ml
Cudnie wyglądają! Zazdroszcze foremki:)
OdpowiedzUsuńZapisałam i tego roku wykorzystam :)
OdpowiedzUsuńpiękne te ludziki
OdpowiedzUsuńp.s a te ciasto nadało by się do foremek stempelków?Mam bałwanka , Mikołaja i choinkę i szukam przepisu który by się nadał na ciasteczka(pierniczki) stempelki
Też mam zestaw stempelków świątecznych i właśnie się zastanawiam czy to ciasto by się nadało. Trudno mi powiedzieć ale jak robiłam stempelkowe napisy (np. imię dziecka i małe serduszko widoczne na zdjęciu) to wyszło niezle:)
OdpowiedzUsuńTo ja poproszę o takiego jednego piernikowego chłopca :-) Nie oparłabym się ;-)
OdpowiedzUsuńjakie maslo? margaryna czy prawdziwe?
OdpowiedzUsuńJa używam masła roślinnego.
UsuńWitam! Ostatnio robiłam pierniczki według Twojego przepisu, nie miałam jedynie brązowego cukru toteż użyłam białego. Pierniczki były pyszne! Smakowały wszystkim! Dziś na szybko także zrobię kilka aby były na wigilię !
OdpowiedzUsuń