Specjalnie na Mikołajki -
słodkie drożdżowe reniferyz czerwonym nosem:)
Składniki na ciasto ok. 70szt.
500g mąki
30g świeżych drożdży
2 jajka
70g cukru
250 ml letniego mleka
80g masła
szczypta soli
Składniki
na dekorację:
1 opakowane małych precelków
1 opakowanie białych groszków
czerwone m&m'sy na noski
troszkę gorzkiej czekolady
lukier królewski
Do miski wlać letnie mleko.
Dodać pokruszone drożdże, jedną łyżeczkę
cukru i tyle mąki, żeby rozczyn miał
gęstość kwaśnej śmietany (ok. 100g).
Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce
do wyrośnięcia na ok. 20 minut.
Dodać resztę mąki, cukru, sól,1 jajko i 1 białko
oraz rozpuszczone i ostudzone masło.
Wyrobić ciasto (można hakami miksera).
Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto rozwałkować na ok. 1/2cm.
Foremką w kształcie serduszka
(moja ma 6cm) wycinać serca.
Każde posmarować pozostałym żółtkiem
zmieszanym z 1-2 łyżkami mleka
i przykleić precelki (jak na fot.2)
Składniki na ciasto ok. 70szt.
500g mąki
30g świeżych drożdży
2 jajka
70g cukru
250 ml letniego mleka
80g masła
szczypta soli
Składniki
na dekorację:
1 opakowane małych precelków
1 opakowanie białych groszków
czerwone m&m'sy na noski
troszkę gorzkiej czekolady
lukier królewski
Do miski wlać letnie mleko.
Dodać pokruszone drożdże, jedną łyżeczkę
cukru i tyle mąki, żeby rozczyn miał
gęstość kwaśnej śmietany (ok. 100g).
Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce
do wyrośnięcia na ok. 20 minut.
Dodać resztę mąki, cukru, sól,1 jajko i 1 białko
oraz rozpuszczone i ostudzone masło.
Wyrobić ciasto (można hakami miksera).
Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto rozwałkować na ok. 1/2cm.
Foremką w kształcie serduszka
(moja ma 6cm) wycinać serca.
Każde posmarować pozostałym żółtkiem
zmieszanym z 1-2 łyżkami mleka
i przykleić precelki (jak na fot.2)
Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia
Rozkoszne!!!
OdpowiedzUsuńCudowny pomysł;)
OdpowiedzUsuńkolejny trafiony pomysł
OdpowiedzUsuńPo prostu prześliczne.
OdpowiedzUsuńPiękne :-)
OdpowiedzUsuńMuszę przyznać, że reniferki jedne z fajniejszych jakie ostatnio widziałam na blogach :D I bardzo proste w przygotowaniu, a to się ceni, szczególnie teraz, kiedy pieczenia i gotowania jest po czubek głowy :D
OdpowiedzUsuńSą po prostu boskie!!!!
OdpowiedzUsuńSą rewelacyjne!
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł! Renifery wyglądają jak prawdziwe:)
OdpowiedzUsuńIle wcześniej można je upiec ?
OdpowiedzUsuńRenifery są z ciasta drożdżowego więc najlepiej smakują w dniu wykonania ewentualnie na drugi dzień.
Usuń