Dzisiaj danie z makaronem ale
w formie duuużych muszli.
Dla fanów szpinaku:))
Składniki dla 4 osób:
16 dużych muszli makaronowych
(conchiglioni)
400-500ml przecieru pomidorowego
250g mrożonego szpinaku
150g sera ricotta
1 jajko
sól, pieprz
ok. 100g sera do posypania
(np. parmezanu)
Muszle ugotować w osolonej wodzie al dente.
Przelać zimną wodą.
Na farsz szpinak rozmrozić i dokładnie
odparować na patelni. Ostudzić.
Dodać ser i przyprawy.
Na końcu roztrzepane jako.
Całość dokładnie wymieszać.
Farszem napełnić muszle.
Na dno naczynia żaroodpornego
wlać 3/4 przygotowanego przecieru.
Ułożyć napełnione muszle i
polać resztką przecieru.
Naczynie przykryć i piec w nagrzanym
do 190 stopni piekarniku 25 minut.
Po tym czasie odkryć i posypać startym serem.
Znów przykryć i piec jeszcze 5-10 minut.
16 dużych muszli makaronowych
(conchiglioni)
400-500ml przecieru pomidorowego
250g mrożonego szpinaku
150g sera ricotta
1 jajko
sól, pieprz
ok. 100g sera do posypania
(np. parmezanu)
Muszle ugotować w osolonej wodzie al dente.
Przelać zimną wodą.
Na farsz szpinak rozmrozić i dokładnie
odparować na patelni. Ostudzić.
Dodać ser i przyprawy.
Na końcu roztrzepane jako.
Całość dokładnie wymieszać.
Farszem napełnić muszle.
Na dno naczynia żaroodpornego
wlać 3/4 przygotowanego przecieru.
Ułożyć napełnione muszle i
polać resztką przecieru.
Naczynie przykryć i piec w nagrzanym
do 190 stopni piekarniku 25 minut.
Po tym czasie odkryć i posypać startym serem.
Znów przykryć i piec jeszcze 5-10 minut.
Jakiś czas temu miałam przyjemność serwować podobne danie, naprawdę pyszne i godne polecenia :]
OdpowiedzUsuń