Strony

18 gru 2011

Babeczki piernikowe oblewane czekoladą


No i znowu u mnie słodko:))
Tym razem babeczki
o smaku piernika oblewane
mleczną czekoladą.

Składniki ciasto
na 12 szt:

150g miękkiego masła
150g brązowego cukru
3 jajka
150g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka imbiru
1/2 łyżeczki cynamonu
szczypta gałki muszkatołowej
1 łyżka mleka

Składniki na polewę:
50ml śmietany 30%
50g czekolady mlecznej,
deserowej lub gorzkiej
wiórki kokosowe, orzechy
lub posypka cukrowa do dekoracji

Mąkę przesiać z proszkiem i przyprawami.
Masło ubić z cukrem na masę.
Dodawać po jednym jajku na zmianę
z przesianymi składnikami.
Na końcu wlać mleko.
Ciastem napełnić przygotowane
wcześniej foremki muffinkowe
i piec w 180 stopniach ok. 20 minut.
Czekoladę rozpuścić razem z śmietanką
(ja rozpuszczam w mikrofali).
Wystudzone babeczki maczać w czekoladzie
(ja maczałam dwa razy-raz i potem jak
czekolada trochę zastygła jeszcze raz).
Udekorować wiórkami, orzechami lub
w inny sposób:)

2 komentarze:

  1. Ale u Ciebie musi pachnieć wypiekami. mmmm aż miło się robi na sercu i duszy

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne, babeczki ciemne z płatkami śniegu, a w środku piernikowe, uczta dla oczu. p.s. Śliczne papierkowe foremki.

    OdpowiedzUsuń