Zostajemy w temacie drożdżowym.
Tym razem drożdżowe na słodko.
Bardzo smaczne twisterki,
tylko uprzedzam, że na drugi
dzień nieco tracą na smaku:)
Przepis z tej strony.
Składniki
na ok. 20 szt.:
1 opakowanie suchych drożdży (7g)
1/4 szklanki letniej wody
4 szklanki przesianej mąki
1 szklanka masła
1 szklanka kwaśnej śmietany
2 jajka
szczypta soli
1 szklanka cukru
1 łyżeczka cynamonu
Drożdże rozpuścić w 1/4 szklanki letniej wody.
W misce zmieszać mąkę, rozpuszczone masło,
śmietanę, jajka i sól.
Dodać rozpuszczone drożdże.
Wyrobić za pomocą spiralek miksera
na gładkie ciasto.
Przykryć ściereczka i wstawić do
lodówki na dwie lub więcej godzin (autorka
napisała, że ciasto może leżakować nawet do2 dni).
Ciasto podzielić na dwie części.
Każdą rozwałkować na prostokąt i złożyć
na dwa razy (na pierwszym zdjęciu
złożone na raz).
Jednym słowem pochłaniać szybko i w dużych ilościach? :D Wyglądają bardzo fajnie i na pewno dobrze się sprawdzą jako imprezowy gryzak :]
OdpowiedzUsuńIdealne do kawy/herbaty, czy po prostu do przegryzania. Pychota ;)
OdpowiedzUsuńSpoko, u nas nie dotrwałyby do drugiego dnia ;)
OdpowiedzUsuń