Strony

2 gru 2011

Twistery drożdżowe z cukrem


Zostajemy w temacie drożdżowym.
Tym razem drożdżowe na słodko.
Bardzo smaczne twisterki,
tylko uprzedzam, że na drugi
dzień nieco tracą na smaku:)
Przepis z tej strony.

Składniki
na ok. 20 szt.:

1 opakowanie suchych drożdży (7g)
1/4 szklanki letniej wody
4 szklanki przesianej mąki
1 szklanka masła
1 szklanka kwaśnej śmietany
2 jajka
szczypta soli

1 szklanka cukru
1 łyżeczka cynamonu

Drożdże rozpuścić w 1/4 szklanki letniej wody.
W misce zmieszać mąkę, rozpuszczone masło,
śmietanę, jajka i sól.
Dodać rozpuszczone drożdże.
Wyrobić za pomocą spiralek miksera
na gładkie ciasto.
Przykryć ściereczka i wstawić do
lodówki na dwie lub więcej godzin (autorka
napisała, że ciasto może leżakować nawet do2 dni).
Ciasto podzielić na dwie części.
Każdą rozwałkować na prostokąt i złożyć
na dwa razy (na pierwszym zdjęciu
złożone na raz).


Złożone ciasto pociąć w paski i skręcić (fot.2)
Cukier zmieszać z cynamonem.
Spiralki obtoczyć w mieszance.
Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem.
Piec w 190 stopniach przez ok. 20 minut.

3 komentarze:

  1. Jednym słowem pochłaniać szybko i w dużych ilościach? :D Wyglądają bardzo fajnie i na pewno dobrze się sprawdzą jako imprezowy gryzak :]

    OdpowiedzUsuń
  2. Idealne do kawy/herbaty, czy po prostu do przegryzania. Pychota ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Spoko, u nas nie dotrwałyby do drugiego dnia ;)

    OdpowiedzUsuń