Strony

30 gru 2015

Francuskie ze szpinakiem i dwoma serami


Bardzo smaczne przekąski
z ciasta francuskiego z dwoma serami;
ricottą i fetą. Idealne na domową imprezę:)

Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
świeżego-275g
200-250g świeżego  szpinaku baby
2 ząbki czosnku
1 mała cebula
150g serka ricotta
100g sera feta
sól, pieprz

1 jajko do posmarowania wierzchu
sezam do posypania 

Na patelnię wlać 1-2 łyżki oleju.
Wrzucić pokrojoną drobno cebulę i zeszklić ją.
Dodać posiekany czosnek. Smażyć chwilkę.
Wrzucić oczyszczony, umyty i pokrojony szpinak.
Smażyć aż szpinak zmięknie i odparuje z niego
cała woda. W misce zmieszać ser ricotta z fetą.
Utrzeć widelcem, dodać ostudzony szpinak.
Doprawić do smaku ale uwaga z solą.

Ciasto francuskie odwinąć i przekroić wzdłuż
na dwie części. Na każdą nałożyć po połowie
przygotowanego nadzienia. Zwinąć w roladę.
 Każdą roladkę pokroić na4-5 cm plastry
 Posmarować roztrzepanym jajkiem
i posypać sezamem. Piec w nagrzanym
 do 220 stopni piekarniku przez ok. 15 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz