Bardzo smaczne przekąski
z ciasta francuskiego z dwoma serami;
ricottą i fetą. Idealne na domową imprezę:)
Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
świeżego-275g
200-250g świeżego szpinaku baby
2 ząbki czosnku
1 mała cebula
150g serka ricotta
100g sera feta
sól, pieprz
1 jajko do posmarowania wierzchu
sezam do posypania
Na patelnię wlać 1-2 łyżki oleju.
Wrzucić pokrojoną drobno cebulę i zeszklić ją.
Dodać posiekany czosnek. Smażyć chwilkę.
Wrzucić oczyszczony, umyty i pokrojony szpinak.
Smażyć aż szpinak zmięknie i odparuje z niego
cała woda. W misce zmieszać ser ricotta z fetą.
Utrzeć widelcem, dodać ostudzony szpinak.
Ciasto francuskie odwinąć i przekroić wzdłuż
na dwie części. Na każdą nałożyć po połowie
przygotowanego nadzienia. Zwinąć w roladę.
Każdą roladkę pokroić na4-5 cm plastry
Posmarować roztrzepanym jajkiem
i posypać sezamem. Piec w nagrzanym
do 220 stopni piekarniku przez ok. 15 minut.
Wygląda apetycznie. Chcę zrobić na impreze rodzinną, jednak będę cały dzień w pracy. Czy mogę przygotować danie z samego rana na późne popołudnie?
OdpowiedzUsuńChyba już po imprezie ale jak najbardziej możesz zrobić rano.
UsuńMożna zrobić z mrożonego szpinaku?
OdpowiedzUsuńRewelacyjne jak już wcześniej napisałam. Nawet przeciwnicy szpinaku zjedli i orzekli, że są lepsze niż z nadzieniem kurczakowym. Właśnie robię drugą porcję. Dziękuję autorce.
OdpowiedzUsuńSuper. Miło mi, że smakuje:)
UsuńRewelacja.Przepychota.Robię już kolejny raz.Świetny przepis;-)
OdpowiedzUsuńMega,robię drugi raz😀
OdpowiedzUsuńWłaśnie się pieką 🙂
OdpowiedzUsuńSą super tylko mam pytanie: podczas pieczenia wypływa nadzienie i spód pierożków robi się miękki, czy tylko u mnie tak się dzieje? Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńDawno ich już nie robiłam ale z tego co pamiętam to nadzienie może troszkę wypłynąć.
OdpowiedzUsuń