Strony

30 gru 2015

Francuskie ze szpinakiem i dwoma serami


Bardzo smaczne przekąski
z ciasta francuskiego z dwoma serami;
ricottą i fetą. Idealne na domową imprezę:)

Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
świeżego-275g
200-250g świeżego  szpinaku baby
2 ząbki czosnku
1 mała cebula
150g serka ricotta
100g sera feta
sól, pieprz

1 jajko do posmarowania wierzchu
sezam do posypania 

Na patelnię wlać 1-2 łyżki oleju.
Wrzucić pokrojoną drobno cebulę i zeszklić ją.
Dodać posiekany czosnek. Smażyć chwilkę.
Wrzucić oczyszczony, umyty i pokrojony szpinak.
Smażyć aż szpinak zmięknie i odparuje z niego
cała woda. W misce zmieszać ser ricotta z fetą.
Utrzeć widelcem, dodać ostudzony szpinak.
Doprawić do smaku ale uwaga z solą.

Ciasto francuskie odwinąć i przekroić wzdłuż
na dwie części. Na każdą nałożyć po połowie
przygotowanego nadzienia. Zwinąć w roladę.
 Każdą roladkę pokroić na4-5 cm plastry
 Posmarować roztrzepanym jajkiem
i posypać sezamem. Piec w nagrzanym
 do 220 stopni piekarniku przez ok. 15 minut.


10 komentarzy:

  1. Wygląda apetycznie. Chcę zrobić na impreze rodzinną, jednak będę cały dzień w pracy. Czy mogę przygotować danie z samego rana na późne popołudnie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chyba już po imprezie ale jak najbardziej możesz zrobić rano.

      Usuń
  2. Można zrobić z mrożonego szpinaku?

    OdpowiedzUsuń
  3. Rewelacyjne jak już wcześniej napisałam. Nawet przeciwnicy szpinaku zjedli i orzekli, że są lepsze niż z nadzieniem kurczakowym. Właśnie robię drugą porcję. Dziękuję autorce.

    OdpowiedzUsuń
  4. Rewelacja.Przepychota.Robię już kolejny raz.Świetny przepis;-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Właśnie się pieką 🙂

    OdpowiedzUsuń
  6. Są super tylko mam pytanie: podczas pieczenia wypływa nadzienie i spód pierożków robi się miękki, czy tylko u mnie tak się dzieje? Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  7. Dawno ich już nie robiłam ale z tego co pamiętam to nadzienie może troszkę wypłynąć.

    OdpowiedzUsuń