Na niedzielę upiekłam bardzo proste
ucierane ciasto z gruszkami.
To moje pierwsze ciasto
z gruszkami na blogu:)
Właściwie chyba wcześniej nie piekłam
ciasta z gruszkami więc to nawet
pierwsze w życiu:)))
Przepis z tej strony z moimi
małymi zmianami.
Składniki na tortownicę 24-25 cm:
250 g miękkiego masła
200g cukru
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilli
skórka otarta z 1/2 cytryny
4 jajka w temp. pokojowej
250g mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
2 duże gruszki lub 3 mniejsze
cukier puder do posypania
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę.
Ucierając dodawać po jednym jajku.
Następnie dodać skórkę i ekstrakt.
W misce przesiać mąkę z proszkiem i solą.
Dodawać po trochu do ucieranej masy.
Tortownicę natłuścić i wylać 1/2 ciasta.
Położyć obrane i pokrojone w kostkę gruszki.
Przykryć resztą ciasta (ciasto wychodzi gęste).
Wstawić do wcześniej nagrzanego do 180
stopni piekarnika i piec ok. 40-50 minut.
Gdy ostygnie posypać pudrem.
Mam gruszke w ogrodzie a na niej z poczatku wisialo setki malych gruszeczek,teraz zostalo moze 10 wielgasnych a ja staje pod nia niemal codziennie i prosze je ,,nie opadajcie gruszeczki,,jak sie uchowaja to zrobie z nimi moze takie ciacho wyglada super!
OdpowiedzUsuńślicznie wyszło to ciasto, ja raczej wybieram inne owoce do ciasta, a szkoda bo widzę, że z gruszkami też może być pysznie:)
OdpowiedzUsuńpyszne ciacho:) miałam dzisiaj gruszki w ręce, nie kupiłam, bo nie wiedziałam co z nich upiec:/ żałuję..
OdpowiedzUsuńWieki całe nie robiłam ciasta z gruszkami. Pyszności :-)
OdpowiedzUsuńIde robic pozniej napisze jak wyszlo... :)
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie i zachęcająco biore się za pieczenie
OdpowiedzUsuńWłaśnie konsumujemy :-) Pyyyszne! Polecam :-)
OdpowiedzUsuńA ja przed chwilą zrobiłam zgodnie z przepisem i wyszło okropnie, nie wyrosło i wycieka z niego tłuszcz...
OdpowiedzUsuńMoże po prostu wyszedł Ci zakalec:) Czasem się zdarza:)
Usuń