Strony

27 wrz 2012

Cukinia nadziewana mięsem


Widzę, że na wielu blogach
 też króluje nadziewana cukinia:)
U mnie po papryce przyszedł
 czas właśnie na nią.
Oprócz mięsa znajdziecie w
nadzieniu jeszcze kuskus, paprykę,
pomidora i ser więc zapraszam
nie tylko do lektury:)))

Składniki 
dla 2 osób:
2 młode cukinie
20-30 dag mielonego mięsa drobiowego
1 cebula
2 łyżki kuskusa
kawałek papryki (kolor obojętny)
1 pomidor
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
sól, pieprz
natka pietruszki
ser żółty do posypania

Cukinie przeciąć wzdłuż i 
wydrążyć za pomocą łyżeczki.
Miąższ pokroić w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzać olej.
Wrzucić mięso i podsmażyć, dodać
pokrojoną drobno cebulę i  smażyć dalej.
Następnie dodać pokrojoną cukinię i paprykę.
Smażyć chwilę, przykryć i dusić ok. 5 minut.
Pomidora sparzyć i obrać ze skórki.
Wydrążyć miąższ i pokroić.
Włożyć na patelnię razem z koncentratem.
Całość przemieszać i  dodać wcześniej
przygotowany wg. instrukcji na opakowaniu kuskus.
Całość wymieszać, doprawić do smaku
i dodać sporo natki pietruszki.
Nadziać łódeczki cukinii, włożyć do 
naczynia żaroodpornego i podlać wodą lub bulionem.


Wstawić do piekarnika i piec ok. 30 minut
w 180 stopniach (10 minut przed końcem
posypać startym żółtym serem).

6 komentarzy:

  1. Pyszne, lekkie danie :) I świetny blog!

    OdpowiedzUsuń
  2. Kiedyś jadłam podobne cukinie, ale zdjęcia bardzo zachęcenia do przypomnienia tego smaku :) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam nadziewaną cukinię. :) Rozpuszczony ser na warzywach z piekarnika to coś pysznego.

    OdpowiedzUsuń
  4. Właśnie zabieram się do nadziewania cukinii wg.tego przepisu bo wygląda rewelacyjnie:)zapraszam do siebie na testowanie produktów linessa z Lidla.

    OdpowiedzUsuń
  5. Tw cukinie przyciągają wzrok, więc trzeba będzie spróbować tego przepisu. :)

    OdpowiedzUsuń