Strony

20 wrz 2012

Ciasto z jabłkami i budyniem


Jesień, która zawita do nas niebawem
to czas ciast ze śliwkami, gruszkami
i jabłkami oczywiście:)
Tym razem ciasto z jabłkami
w nico innym wydaniu bo
z dodatkiem budyniu.
Przepis z tej strony.

Składniki  na ciasto
 blaszka 24x30cm:
250 g masła roślinnego
450g mąki
1 szklanka cukru pudru
2 żółtka
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kwaśnej śmietany

Składniki
 na nadzienie:
1,5 kg jabłek (ja użyłam kwaśnych)
750ml mleka
2 budynie waniliowe bez cukru
4 łyżki cukru

cukier puder do posypania
troszkę bułki tartej
Składniki na ciasto zagnieść, 
podzielić na dwie części.
Pierwszą włożyć do lodówki,
drugą do zamrażalnika.
Pozostawić je tam na 2 godziny.
Blaszkę wyłożyć papierem lub
wysmarować masłem.
Z lodówki wyjąć ciasto.
Rozwałkować i przełożyć do blaszki.
Ponakłuwać widelcem, posypać bułka tartą
i ułożyć pokrojone na ósemki jabłka.
Budynie ugotować na 750ml mleka 
 dodając 4 łyżki cukru.
Jeszce gorącym budyniem zalać jabłka.
Wyjąć drugą część ciasta z zamrażalnika 
i zetrzeć na budyń.
Piec w nagrzanym do 190-200 stopni
piekarniku przez około 45 minut.
Gdy ostygnie posypać pudrem.

18 komentarzy:

  1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto przepyszne pieke już od jakiegos czasu bardzo wszystkim smakuje i ładnie się prezentuje ,,,zawsze wychodzi

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto piekłam na szybko, przy obiedzie. Nie wyczekałam, aż się zmrozi... a mimo to było pyszne. Rodzinka się zajadała.Dziękuję za przepis :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasto przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zrobię je z pewnością jest pyszne

    OdpowiedzUsuń
  6. mąka-jaka tortowa, poznanska, luksusowa czy inna?
    proszę o sugestię?
    pzdr

    OdpowiedzUsuń
  7. tak, tak , wiem,ze pszenna, tylko jaki typ 480,500,550 itd., bo zapewne jest to bardzo ważne

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja użyłam typ 480 ale w tego typu cieście nie jest to aż takie ważne ważniejsze jest w przypadku pieczywa.

      Usuń
  8. Wygląda rewelacyjnie :) a czy jabłek nie prażymy? można dać surowe nie bedą twarde?

    OdpowiedzUsuń
  9. Pytanie - czy jak wystygnie to przechowujemy w lodówce??

    OdpowiedzUsuń
  10. piekłam i cisto wyszedło pycha, z tym że piekło się godzine w moim piekarniku ;-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Mozna truskawki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trudno mi powiedzieć, nigdy nie zmieniałam owoców w tym cieście.

      Usuń