Jesień, która zawita do nas niebawem
to czas ciast ze śliwkami, gruszkami
i jabłkami oczywiście:)
Tym razem ciasto z jabłkami
w nico innym wydaniu bo
z dodatkiem budyniu.
Przepis z tej strony.
Składniki na ciasto
blaszka 24x30cm:
250 g masła roślinnego
450g mąki
1 szklanka cukru pudru
2 żółtka
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kwaśnej śmietany
Składniki
na nadzienie:
1,5 kg jabłek (ja użyłam kwaśnych)
750ml mleka
2 budynie waniliowe bez cukru
4 łyżki cukru
cukier puder do posypania
troszkę bułki tartej
Składniki na ciasto zagnieść,
podzielić na dwie części.
Pierwszą włożyć do lodówki,
drugą do zamrażalnika.
Pozostawić je tam na 2 godziny.
Blaszkę wyłożyć papierem lub
wysmarować masłem.
Z lodówki wyjąć ciasto.
Rozwałkować i przełożyć do blaszki.
Ponakłuwać widelcem, posypać bułka tartą
i ułożyć pokrojone na ósemki jabłka.
Budynie ugotować na 750ml mleka
dodając 4 łyżki cukru.
Jeszce gorącym budyniem zalać jabłka.
Wyjąć drugą część ciasta z zamrażalnika
i zetrzeć na budyń.
Piec w nagrzanym do 190-200 stopni
piekarniku przez około 45 minut.
Gdy ostygnie posypać pudrem.
uwielbiam tego typu ciasta :)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńCiasto przepyszne pieke już od jakiegos czasu bardzo wszystkim smakuje i ładnie się prezentuje ,,,zawsze wychodzi
OdpowiedzUsuńCiasto piekłam na szybko, przy obiedzie. Nie wyczekałam, aż się zmrozi... a mimo to było pyszne. Rodzinka się zajadała.Dziękuję za przepis :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńCiasto przepyszne :)
OdpowiedzUsuńZrobię je z pewnością jest pyszne
OdpowiedzUsuńmąka-jaka tortowa, poznanska, luksusowa czy inna?
OdpowiedzUsuńproszę o sugestię?
pzdr
zwykła pszenna.
Usuńtak, tak , wiem,ze pszenna, tylko jaki typ 480,500,550 itd., bo zapewne jest to bardzo ważne
OdpowiedzUsuńJa użyłam typ 480 ale w tego typu cieście nie jest to aż takie ważne ważniejsze jest w przypadku pieczywa.
UsuńWygląda rewelacyjnie :) a czy jabłek nie prażymy? można dać surowe nie bedą twarde?
OdpowiedzUsuńJabłka dajemy surowe. Nie będą twarde.
UsuńDziękuję :)
UsuńPytanie - czy jak wystygnie to przechowujemy w lodówce??
OdpowiedzUsuńNie jest to konieczne.
Usuńpiekłam i cisto wyszedło pycha, z tym że piekło się godzine w moim piekarniku ;-)
OdpowiedzUsuńMozna truskawki?
OdpowiedzUsuńTrudno mi powiedzieć, nigdy nie zmieniałam owoców w tym cieście.
Usuń