Strony

30 wrz 2012

Zupa krem z pora


Bardzo lubię pory.
Niestety mój ślubny nie.
Zrobiłam zupę i nie powiedziałam
mu, że jest z pora.
Zjadł i poprosił o dokładkę:))

Składniki dla 4 osób:
2 spore pory
2 średnie marchewki
40dag ziemniaków
2 łyżki kwaśnej śmietany
lub jogurtu maturalnego
ok. 4 szklanki wody
sól, pieprz
(ew. ze sklepu)
1 łyżka masła

Pora przeciąć wzdłuż, dokładnie umyć
i pokroić w krążki.
Marchewki i ziemniaki obrać
 i pokroić w kostkę.
W garnku rozpuścić masło.
Dodać pory i smażyć przez kilka minut
aż zmiękną, zalać je wodą.
Dodać marchewkę, ziemniaki
i przyprawę do zup.
Gotować na małym ogniu aż wszystkie
 warzywa będą miękkie (ok. 20-30 minut).
Następnie za pomocą blendera całość zmiksować.
Dodać śmietanę  (wcześniej ją zahartować)
i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Podawać z grzankami np. razowymi.

3 komentarze:

  1. Szczerze mówiąc nigdy nie używałam do nieczego pora jako głównego składnika... Ciekawi mnie smak tej zupy...bardzo :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm... pychota! Wygląda obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Robiłam kiedyś tę zupę na duży rodzinny obiad. Wsypało mi się do niej, moim zdanie, trochę za dużo pieprzu. Mi zupa nie smakowała, ale wszyscy się zachwycali i nie mogli się nadziwić, że zupa z pora taka smaczna może być:)

    OdpowiedzUsuń