Ze Świąt zostało mi jeszcze trochę
mielonego maku więc postanowiłam
upiec jakieś ciasto, żeby go wykorzystać.
W jednej ze starych gazet znalazłam
taki fajny sposób na makowca
zwijanego nieco inaczej:)
Składniki na ciasto:
500g mąki krupczatki
(ja użyłam zwykłą pszenną)
30g świeżych drożdży
80g cukru
250ml letniego mleka
1 żółtko
100g masła
szczypta soli
aromat cytrynowy
lub skórka z cytryny
Składniki
na masę makową:
250 g maku
70g cukru
1 białko
1 łyżka masła
bakalie (opcjonalnie)
aromat migdałowy
Na masę makową mak opłukać,
zalać wrzącą wodą i gotować ok.10 minut.
Odcedzić na sicie, odcisnąć i 3x zemleć w maszynce.
zalać wrzącą wodą i gotować ok.10 minut.
Odcedzić na sicie, odcisnąć i 3x zemleć w maszynce.
W rondelku rozpuścić masło.
Dodać mak, cukier oraz bakalie.
Dodać mak, cukier oraz bakalie.
Smażyć przez 5 minut ciągle mieszając.
Na końcu dodać aromat migdałowy.
Lekko ostudzić i dodać ubitą pianę z białek.
Całość wymieszać.
Lekko ostudzić i dodać ubitą pianę z białek.
Całość wymieszać.
Całą mąkę przesiać.
Do miski wlać letnie mleko.
Wkruszyć drożdże i wsypać 1 łyżkę cukru.
Dokładnie wymieszać i dodać tyle mąki,
żeby rozczyn miał gęstość kwaśnej śmietany.
Przykryć i odstawić do wyrośnięcia.
Dodać pozostałą mąkę, cukier, żółtko, sól
oraz roztopione letnie masło.
Ciasto dokładnie wyrobić i zostawić
do ponownego wyrośnięcia (ok. 30 minut).
Po tym czasie je rozwałkować na
prostokąt o wymiarach ok. 30x45 cm.
Posmarować białkiem i nadzieniem makowym.
Następnie pokroić w 5 cm paski.
Tortownicę o wymiarze 26 cm nasmarować lub
wyłożyć spód papierem do pieczenia.
Pierwszy pasek ciasta zwinąć i ułożyć
na środku tortownicy.
Owijać wokół niego kolejne paski ciasta.
Gdy już skończymy zostawić
do wyrośnięcia na ok. 15 minut.
Piec w 170 stopniach ok.45-50 minut.
Gdy ostygnie można polukrować.
pyszny!!a jaki piekny)
OdpowiedzUsuńWyszedł rewelacyjnie!
OdpowiedzUsuńfajny sposób zwijania, trochę więcej czasu niż rolada i włożenie do formy, ale wygląda bardzo efektownie :)
OdpowiedzUsuńWygląda cudownie i musi być pyszny :)
OdpowiedzUsuńale pomysłowe :) super!
OdpowiedzUsuńŚwietna alternatywa dla zwykłego makowca:)Ciasto wygląda pysznie;)
OdpowiedzUsuńwygląda przepięknie!
OdpowiedzUsuńŚlicznie dziękuję za tak miłe komentarze:)
OdpowiedzUsuńale pysznie się prezentuje!!! i pomysł wyklejania genialny! muszę koniecznie wykorzystać :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo efektownie :)
OdpowiedzUsuńWspaniale się prezentuje. Fajny pomysł z takim a nie innym nałożeniem nadzienia.Daje to naprawdę piękny efekt.
OdpowiedzUsuńSuper pomysl!!! zrobie takie na 100% dodaje juz do ulubionych:)a nawet do mamy wysle linka,bo ona jest mistrzynia w pieczeniu ciast drozdzowych:)Myslisz ze mozna wykorzystac gotowa mase z puszki? ale mi smaka narobilas!!!
OdpowiedzUsuńJak najbardziej można:)
Usuńno to zrobie je niebawem:)
Usuńbardzo dobre
OdpowiedzUsuńmniam,mniam
OdpowiedzUsuń