Strony

21 sty 2013

Schab z czerwonym pesto i fetą


Witam w ten mrozny poniedziałkowy
 poranek i zapraszam na schab
nadziewany czerwonym pesto i fetą.
Taka moja mała improwizacja:)

Składniki:
1 kg schabu bez kości
sól, pieprz
suszona bazylia

Składniki na nadzienie:
2-3 łyżki czerwonego pesto
(+ ok.2 łyżki na wierzch)
ok. 1/2 opakowania sera feta (130g)
bazylia (najlepiej świeża)

 Schab umyć, osuszyć papierowym 
ręcznikiem i naciąć  przez środek kieszeń.
Fetę drobno pokroić i zmieszać 
z pesto i posiekaną bazylią.
Tak przygotowanym farszem wypełnić
kieszeń w mięsie.
Resztą pesto (już samego)
 posmarować cały wierzch mięsa.
Posypać suszoną bazylią
oraz solą i pieprzem.
włożyć do brytfanki lub rękawa foliowego 
do pieczenia i piec ok. 1,5-2 h w 180 stopniach.

4 komentarze:

  1. bardzo apetyczny obiad, chyba się wproszę:D

    OdpowiedzUsuń
  2. To połączenie po prostu musi być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię tego typu mięsa, są aromatyczne i pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ale pyszny obiadek:)wykwintny i elegancko podany:)

    OdpowiedzUsuń