Mam słabość do ciastek owsianych
dlatego to już jedenasty przepis
na blogu z płatkami owsianymi właśnie.
Tym razem z przepisu Marthy,
który znalazłam na jej stronie.
Składniki na
ok.13 dużych ciastek:
2 szklanki cukru (pół na pół
biały i brązowy ale radzę dać dużo mniej)
226g miękkiego masła
2 jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wwanilii
3 szklanki płatków owsianych
1 szklanka +2 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki kiełków pszenicy (u mnie bez)
1-1,5 szklanki bakalii lub czipsów czekoladowych
Masło utrzeć z cukrami na masę.
Dodać jajka i ekstrakt.
W misce zmieszać płatki, mąkę, sodę
proszek oraz kiełki pszenicy.
Do ucieranej masy dodać suche składniki
i wymieszać szybko (10-15 sek.).
Na końcu dodać bakalie.
Delikatnie wymieszać i nakładać ciasto na
wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę
za pomocą łyżki do lodów lub dużej łyżki.
Zachować duże odstępy bo
ciastka bardzo się rozlewają.
Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku
przez ok. 18 minut (po upieczeniu zostawić
na blaszce przez 4-5 minut i dopiero zdjąć).
Bardzo smaczne są takie ciasteczka :)
OdpowiedzUsuńtakie owsiane domowe najlepsze :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam owsiane ciasteczka:) pycha!
OdpowiedzUsuńuwielbiam owsiane, smaczne i zdrowe ciacha:)
OdpowiedzUsuń