Strony

16 sty 2013

Ciastka owsiane Marthy Stewart


Mam słabość do ciastek owsianych
dlatego to już jedenasty przepis
na blogu z płatkami owsianymi właśnie.
Tym razem z przepisu Marthy,
który znalazłam na jej stronie.

Składniki na
 ok.13 dużych ciastek:
2  szklanki cukru (pół na pół
biały i brązowy ale radzę dać dużo mniej)
226g miękkiego masła
2 jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wwanilii
3 szklanki płatków owsianych
1 szklanka +2 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki kiełków pszenicy (u mnie bez)
1-1,5 szklanki bakalii lub czipsów czekoladowych

Masło utrzeć z cukrami na masę.
Dodać jajka i ekstrakt.
W misce zmieszać płatki, mąkę, sodę
proszek oraz kiełki pszenicy.
Do ucieranej masy dodać suche składniki
i  wymieszać szybko (10-15 sek.).
Na końcu dodać bakalie.
Delikatnie wymieszać i nakładać ciasto na 
wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę
za pomocą łyżki do lodów lub dużej łyżki.
Zachować duże odstępy bo
ciastka bardzo się rozlewają.
Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku
przez ok. 18 minut (po upieczeniu zostawić
na blaszce przez 4-5 minut i dopiero zdjąć).

4 komentarze:

  1. Bardzo smaczne są takie ciasteczka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. takie owsiane domowe najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam owsiane ciasteczka:) pycha!

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam owsiane, smaczne i zdrowe ciacha:)

    OdpowiedzUsuń