Strony

26 sty 2013

Zupa z ryżem i pomidorami


Nie ma to jak zupa w mrozny
zimowy dzień. Na pewno rozgrzeje:)
Ten przepis znalazła w książeczce
"Biblioteczka poradnika domowego"
pod nazwą krupnik z pomidorami.
Zupa jest bardzo delikatna więc powinna
 zasmakować i tym najmłodszym.

Składniki:
3 skrzydełka z kurczaka
2-3 marchewki
1 pietruszka
kawałek pora i selera
3 czubate łyżki ryżu
1 puszeczka koncentratu pomidorowego
(ok. 2 łyżki w sezonie świeże pomidory)
1 łyżka masła
sól, pieprz
ziele angielskie
natka pietruszki
jogurt naturalny(opcjonalnie)

Mięso umyć, przełożyć do garnka
i zalać ok. 5 szklankami wody.
Dodać ziele angielskie
 i doprowadzić do wrzenia.
Dodać starte na tarce warzywa i pokojonego
w krążki pora (ja wrzucam w całości).
Dodać masło i na końcu opłukany ryż.
Przykręcić gaz i gotować do miękkości.
Dodać koncentrat pomidorowy (w sezonie
świeże pomidory pokroić w kostkę,
zalać małą ilością wody i rozgotować,
przetrzeć do zupy przez sitko).
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Można dodać jogurt i posypać natką pietruszki.

4 komentarze:

  1. moja ulubiona zupa pomidorowa, pycha:)!

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajna ,musi byc lagodna,troche inna odmiana pomidorowej.:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trochę przypomina pomidorową chociaż pomidorowa jest zupą "czystą" a w tej są starte warzywa:)

      Usuń