Bardzo prosty gulasz z szynki
wieprzowej, który doskonale
sprawdza się w zimowe dni.
Można go podać z ryżem, makaronem
lub tradycyjnie z ziemniakami.
Składniki dla 4 osób:
1/2 kg szynki wieprzowej
biała część z 1 pora
20 dag pieczarek
1 puszka pomidorów (400g)
250 ml bulionu wieprzowego
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
listek laurowy
ziele angielskie
Mięso pokroić na dowolnej wielkości kawałki.
Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić mięso.
Usmażyć je na złoty kolor.
Następnie zdjąć z patelni i na resztę tłuszczu
wrzucić pokrojone pieczarki i pora.
Smażyć aż warzyw zmiękną.
Znów wrzucić mięso na patelnię.
Dodać pomidory i bulion
oraz przeciśnięty czosnek a także listek,
laurowy i ziele angielskie.
Dodać też sól i pieprz.
Doprowadzić do wrzenia a następnie
zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem
około 30 minut (aż mięso będzie miękkie).
Posypać natką pietruszki.
świetny pomysł na obiad, w zimie bardzo lubię takie sycące obiady:)
OdpowiedzUsuńIdealne ;)
OdpowiedzUsuńNa taki dzien jak dzisiaj ten przepis jest idealny :)
OdpowiedzUsuńAz sie głodna zrobiłam! :)
obserwuje:)
śliczna stylizacja i wspaniałe danie :) mniam! pozdrawiam cieplutko :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję to mój nowy zestaw naczyń:)
Usuńsmakowite danie:)
OdpowiedzUsuńjedzonko pyszne, na pewno powtórzymy to :)
OdpowiedzUsuń