Strony

30 sty 2013

Gulasz z szynki i pora


Bardzo prosty gulasz z szynki
 wieprzowej,  który doskonale
 sprawdza się w zimowe dni. 
Można go podać z ryżem, makaronem
lub tradycyjnie z ziemniakami.

Składniki dla 4 osób:
1/2 kg szynki wieprzowej
biała część z 1 pora
20 dag pieczarek
1 puszka pomidorów (400g)
250 ml bulionu wieprzowego
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
listek laurowy
ziele angielskie

Mięso pokroić na dowolnej wielkości kawałki.
Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić mięso.
Usmażyć je na złoty kolor.
Następnie zdjąć z patelni i na resztę tłuszczu
wrzucić pokrojone  pieczarki i pora.
Smażyć aż warzyw zmiękną.
Znów wrzucić mięso na patelnię.
Dodać pomidory i bulion
oraz przeciśnięty czosnek a także listek,
laurowy i ziele angielskie.
Dodać też sól i pieprz.
Doprowadzić do wrzenia a następnie
zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem
około 30 minut (aż mięso będzie miękkie).
Posypać natką pietruszki.

7 komentarzy:

  1. świetny pomysł na obiad, w zimie bardzo lubię takie sycące obiady:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Na taki dzien jak dzisiaj ten przepis jest idealny :)
    Az sie głodna zrobiłam! :)
    obserwuje:)

    OdpowiedzUsuń
  3. śliczna stylizacja i wspaniałe danie :) mniam! pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję to mój nowy zestaw naczyń:)

      Usuń
  4. jedzonko pyszne, na pewno powtórzymy to :)

    OdpowiedzUsuń