W domu nazbierało się dużo jajek więc
postanowiłam je jakoś wykorzystać.
Wpadłam na pomysł, żeby upiec pasztet.
Pomysł okazał się słuszny bo pasztet
wyszedł bardzo smaczny:)
Składniki:
9 jajek ugotowanych na twardo+1 surowe
1 duża cebula
1 szklanka bułki tartej
100ml kwaśnej śmietany (18%)
1 pęczek szczypiorku
sól, pieprz
gałka muszkatołowa
1 łyżka masła
50-80g żółtego sera
Cebulę pokroić w kosteczkę i zeszklić na oleju.
Jajka zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Dodać do nich cebulę, śmietanę, surowe żółtko,
bułkę tartą (2 łyżki odłożyć) oraz pokrojony szczypiorek.
Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Pozostałe białko ubić na sztywną pianę
i delikatnie wmieszać do masy jajecznej.
Blaszkę keksówkę (ok. 22cm długości) wyłożyć
papierem do pieczenia. Włożyć masę.
Wierzch wyrównać i posypać pozostawioną bułką
tartą oraz startym na tarce serem żółtym.
Polać 1 łyżką roztopionego masła.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
przez około 1/2 godziny.
wygląda obłędnie! świetny pomysł:)
OdpowiedzUsuńSwietny pomysł na świąteczne danie ;)
OdpowiedzUsuńGenialny pomysł! Muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńGdzieś kiedyś jadłam właśnie taki pasztet z jajek,,długo szukałam przepisu,aż e końcu :) biorę się do roboty
OdpowiedzUsuńświetny przepis na pewno wykorzystam
OdpowiedzUsuńo, o! podoba mi się taka wersja pasztetu. świetny pomysł na jajeczną potrawę.
OdpowiedzUsuńTrafiła Pani super z tym przepisem! Miałam strasznie dużo jajek i nie wiedziałam co z nimi zrobić, wchodzę na stronę, a tu proszę pasztet jajeczny:) Zrobiłam go, wszystkim bardzo smakował, myślę, że nie raz zagości na moim stole. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że smakował:)
UsuńTo drugi przepis jaki zrobiłam z tej strony i z nim również mam problem. Na zdjęciu bowiem pasztecik jest żółciutki i ładnie połączony a mój ma kolor bułki tartej i też w sumie podobną konsystencję. Sądzę więc że gdzieś zrobiłam błąd i byłabym wdzięczna za wskazanie go :)
OdpowiedzUsuńTrudno mi powiedzieć dlaczego pasztet się nie udał bo przepis jest raczej prosty. Musisz też pamiętać że jakość zdjęcia zależy od oświetlenia więc z tymi kolorami jest różnie.
UsuńTakie trochę jak jaka faszerowane, czyż nie?
OdpowiedzUsuńJutro zrobię wygląda super
OdpowiedzUsuń