Dzisiaj dla odmiany coś z pieczywa. Chlebek z
pysznym "wnętrzem" czyli z fetą, szpinakiem
i pomidorami. Doskonały na przekąskę:)
Składniki na chleb:
15g świeżych drożdży (lub 7g suchych)
1 łyżeczka cukru
150 ml letniego mleka
1 jajko+1 żółtko
60 ml oliwy
350g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
Składniki na nadzienie:
150 serka kremowego (ja użyłam kozi)
150-200 g liści szpinaku
100g suszonych pomiodrów w oleju
250 g sera feta
sól, pieprz
1 łyżka suszonego oregano
1 jajko do posmarowania wierzchu
mak do posypania (ok. 1 łyżka)
W miseczce zmieszać mleko i cukier.
Dodać drożdże i wymieszać.
Dodać 2 łyżki mąki, wymieszać, przykryć
i odstawić w ciepłe miejsce na 10-15 minut.
Do innej miski wbić jajko i żółtko oraz wlać oliwę.
W dużej misce (kolejnej:) wymieszać mąkę i sól.
Wlać wyrośnięte drożdże oraz jajka z oliwą.
Wyłożyć ciasto na posypaną mąkę stolnicę
i zagniatać ręcznie 10-12 minut lub za pomocą
miksera 7 minut. Ciasto ma być gładkie i elastyczne.
Z ciasta uformować kulę i włożyć do miski.
Posmarować wierzch olejem, przykryć i zostawić
w ciepłym miejscu na 1 godzinę.
Foremkę o wymiarach 30x40 cm
wysmarować olejem lub wyłożyć papierem do
pieczenia. Wyjąć ciasto z miski uderzyć je mocną pięścią
i rozwałkować na podaną wielkość. Przenieść na blaszkę.
Wygładzić powierzchnię , przykryć i odstawić
do wyrośnięcia na 30 minut.
W tym czasie szpinak włożyć do garnka i zalać
wrzątkiem. Po 1-2 minutach odcedzić na durszlaku.
Wyjąć i dokładnie odsączyć Można go pokroić.
Gdy ciasto już podrośnie posmarować go
serkiem. Posypać solą, pieprzem i oregano.
Następnie wyłożyć szpinak, pokrojoną fetę i
suszone pomidory. Ciasto zwinąć od dłuższego
boku (w roladę). Ułożyć na blasze do pieczenia
łączeniem do dołu. Przykryć i zostawić do
wyrośnięcia na kolejne 30 minut.
Następnie posmarować roztrzepanym jajkiem
i posypać makiem. Piec w 200 stopniach
przez około 20-30 minut. Można podawać
na ciepło lub zimno.
wrzątkiem. Po 1-2 minutach odcedzić na durszlaku.
Wyjąć i dokładnie odsączyć Można go pokroić.
Gdy ciasto już podrośnie posmarować go
serkiem. Posypać solą, pieprzem i oregano.
Następnie wyłożyć szpinak, pokrojoną fetę i
suszone pomidory. Ciasto zwinąć od dłuższego
boku (w roladę). Ułożyć na blasze do pieczenia
łączeniem do dołu. Przykryć i zostawić do
wyrośnięcia na kolejne 30 minut.
Następnie posmarować roztrzepanym jajkiem
i posypać makiem. Piec w 200 stopniach
przez około 20-30 minut. Można podawać
na ciepło lub zimno.
*Przepis pochodzi z książeczki "Pieczywo-60
sprawdzonych przepisów na każdą okazję"
** Ciasto można podzielić na połowę i upiec
dwa chlebki bo z tej porcji wychodzi jeden
olbrzymi (ledwo mieści się na blaszce do pieczenia:)
Świetny pomysł, miła niespodzianka w środku :))
OdpowiedzUsuńpodziwiam... a szpinak + suszone pomidory + feta - połączenie idealne:)
OdpowiedzUsuńrewelacja! muszę poczynić :)
OdpowiedzUsuńrewelacja! muszę poczynić :)
OdpowiedzUsuńChyba nie ma pyszniejszych składników, niż te które użyłaś do chlebka. Fantastycznie wygląda.
OdpowiedzUsuń