Kotlety a la gołąbki lub oszukane gołąbki to danie, które
smakiem przypomina tradycyjne zawijane w kapustę
gołąbki z tym, że zawijane w tym wypadku nie są:)
Kapusta znajduje się w środku kotletów.
Składniki dla ok. 5 osób:
1/2 kg mięsa wieprzowego
1 cebula
1 średnia kapusta pekińska
3-4 łyżki surowego ryżu
2 jajka
sól, pieprz
1-2 łyżki bułki tartej
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
listek laurowy
ziele angielskie
Mięso zmielić razem z cebulą (jeśli kupimy
już mielone to cebulkę dodać drobno pokrojoną).
Ryż ugotować na półtwardo. W misce wymieszać
mięso z cebulą, ugotowany ryż, pokrojoną
kapustę pekińską, jajka, bułkę tartą oraz sól i pieprz.
Całość dokładnie wymieszać i formować kotlety.
Kotlety obsmażyć na patelni na oleju. Następnie
przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Koncentrat pomidorowy wymieszać z 3-4
szklankami wody i zalać kotlety (sos ma sięgać
do 3/4 wysokości kotletów).
do 3/4 wysokości kotletów).
Dodać listek laurowy i ziele angielskie.
Doprawić też solą i pieprzem.
Zapiekać ok. 1 godzinę w 180 stopniach.
Pod koniec można zaprawić mąką żeby sos
był bardziej gęsty.
Wyszły mi pyszne ;)
OdpowiedzUsuń