Dzisiaj chciałabym podzielić się z Wami moim
bardzo prostym ale wypróbowanym już
sposobem na pieczoną karkówkę
-taką do chleba.
Składniki:
1,5 kg ładnej karkówki
sól, pieprz
majeranek
2-3 ząbki czosnku
olej
Mięso umyć, osuszyć i posmarować olejem.
Natrzeć solą, pieprzem, majerankiem i
posiekanym czosnkiem.
Przykryć i odstawić do lodówki na całą noc.
Karkówkę włożyć do naczynia żaroodpornego
(lub rękawa do pieczenia) i podlać ok. 1/2
szklanki wody. Piec przez 10-15 minut
w 200 stopniach następnie zmniejszyć temperaturę
do 180 stopni i piec jeszcze ok.1h 45 minut.
Składniki:
1,5 kg ładnej karkówki
sól, pieprz
majeranek
2-3 ząbki czosnku
olej
Mięso umyć, osuszyć i posmarować olejem.
Natrzeć solą, pieprzem, majerankiem i
posiekanym czosnkiem.
Przykryć i odstawić do lodówki na całą noc.
Karkówkę włożyć do naczynia żaroodpornego
(lub rękawa do pieczenia) i podlać ok. 1/2
szklanki wody. Piec przez 10-15 minut
w 200 stopniach następnie zmniejszyć temperaturę
do 180 stopni i piec jeszcze ok.1h 45 minut.
Bardzo lubię karkówkę, a zwłaszcza do chleba, super,)
OdpowiedzUsuń