Strony

12 mar 2014

Karkówka pieczona (do pieczywa)


Dzisiaj chciałabym podzielić się z Wami moim
bardzo prostym ale wypróbowanym już 
sposobem  na pieczoną  karkówkę
 -taką do chleba.

Składniki:
 1,5 kg ładnej karkówki
sól, pieprz
majeranek
2-3 ząbki czosnku
olej

Mięso umyć, osuszyć i posmarować olejem.
Natrzeć solą, pieprzem, majerankiem i
posiekanym czosnkiem.
 Przykryć i odstawić do lodówki na całą noc.
Karkówkę włożyć do naczynia żaroodpornego
(lub rękawa do pieczenia) i podlać ok. 1/2
szklanki wody. Piec przez 10-15 minut
w 200 stopniach następnie zmniejszyć temperaturę
 do 180 stopni i piec jeszcze ok.1h 45 minut.


2 komentarze: