Niby zwykły kotlet mielony ale wygląda
jakoś tak ciekawiej:) Przy okazji można
przemycić niejadkom trochę warzyw:)
Składniki dla 3-4 osób:
1/2 kg mięsa drobiowego (może
być też mieszane)
1 cebula
1 czerstwa kajzerka (może być też
bułka tarta)
1 jajko
sól, pieprz
kilka malutkich różyczek brokuła (ok.5-6 szt)
bułka tarta do obtoczenia
Mięso zmielić razem z cebulą oraz
namoczoną w mleku i odciśniętą kajzerką.
Dodać jajko oraz sól i pieprz.
Z brokuła oderwać kilka malutkich różyczek.
Wrzucić na osolony wrzątek z dodatkiem cukru.
i gotować ok. 3 minuty. Wyjąć i ostudzić.
Mięso zmielone podzielić na równe części.
Każdą część rozpłaszczyć na dłoni i
w środek włożyć różyczkę brokuła.
Zlepić i uformować okrągłego kotleta.
Obtoczyć w bułce tartej i usmazyć
na oleju na złoty kolor.
świetnie to wygląda! :)
OdpowiedzUsuńMielone nabrały koloru:) koniecznie muszę wypróbować:D
OdpowiedzUsuńŚwietne! I niezły sposób na "przemycenie" warzyw:)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł :) Uwielbiam brokuły ;)
OdpowiedzUsuńSuper!!
OdpowiedzUsuńNominowałam Twojego bloga do Liebster Blog Award.
Szczegóły na http://rozsmakujsiew.blogspot.com/2014/03/liebster-blog-award-2014.html
Miłej zabawy :)