Strony

2 mar 2014

Kotlety mielone z brokułem


Niby zwykły kotlet mielony ale wygląda
jakoś tak ciekawiej:) Przy okazji można
przemycić niejadkom trochę warzyw:)

Składniki dla 3-4 osób:
1/2 kg mięsa drobiowego (może
być też mieszane)
1 cebula
1 czerstwa kajzerka (może być też
bułka tarta)
1 jajko
sól, pieprz
kilka  malutkich różyczek brokuła (ok.5-6 szt)
bułka tarta do obtoczenia

Mięso zmielić razem z cebulą oraz
namoczoną w mleku i odciśniętą kajzerką.
Dodać jajko oraz sól i pieprz.
Z brokuła oderwać kilka malutkich różyczek.
Wrzucić na osolony wrzątek z dodatkiem cukru.
i gotować ok. 3 minuty. Wyjąć i ostudzić.
Mięso zmielone podzielić na równe części.
Każdą część rozpłaszczyć na dłoni i 
w środek włożyć różyczkę brokuła.
Zlepić i uformować okrągłego kotleta.
Obtoczyć w bułce tartej i usmazyć
na oleju na złoty kolor.


6 komentarzy:

  1. Mielone nabrały koloru:) koniecznie muszę wypróbować:D

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne! I niezły sposób na "przemycenie" warzyw:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajny pomysł :) Uwielbiam brokuły ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super!!
    Nominowałam Twojego bloga do Liebster Blog Award.
    Szczegóły na http://rozsmakujsiew.blogspot.com/2014/03/liebster-blog-award-2014.html
    Miłej zabawy :)

    OdpowiedzUsuń