Strony

17 mar 2014

Domowy kisiel jagodowy


Mam w domu od kilku dni szpital.
Dorwała nas jakaś grypa żołądkowa
więc jesteśmy na bardzo ścisłej diecie.
Wyczytałam gdzieś, że można jeść
kisiel jagodowy a ponieważ zostało
mi jeszcze kilka słoiczków zrobiłam
to leśne cudo:)

Składniki dla 1-2 osób:
1 słoiczek jagód w syropie
1-2 łyżki cukru
2-3 łyżki soku z cytryny
1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej

Syrop odsączyć od jagód. 
Wlać do szklanki, która ma
 250 ml i dopełnić zimną wodą do końca. 
Wlać do garnuszka. Dodać cukier. 
W szklance rozmieszać mąkę z małą
 ilością zimnej wody. Wlać na gotujący się
sok jagodowy i gotować aż zgęstnieje.
Dodać sok z cytryny,.
Można wierzch udekorować 
pozostałymi jagodami ze słoiczka.

*Na podstawie przepisu z bloga  

2 komentarze: