Strony

22 sie 2011

Ciasto z brzoskwiniami


Kolejne ciasto z owocami.

Tym razem padło na brzoskwinie.

Teraz jest na nie sezon więc
czemu
nie skorzystać z okazji
upieczenia
takiego właśnie ciasta:)


Składniki na
blaszkę
24x40cm:
250g miękkiego masła
200g cukru 5 jajek (temp. pokojowa)
250g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 70dag-1kg brzoskwiń (lub innych
sezonowych owoców)


Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę.
Ucierając dodawać po jednym jajku.
Na końcu wsypywać po trochu mąkę
zmieszaną z proszkiem.

Ciasto przełożyć do blaszki, nałożyć owoce
(ja je przecięłam na pół
a potem w plasterki)
i piec w
nagrzanym do 180 stopni
piekarniku
ok. 35-45 minut.
Po ostudzeniu posypać pudrem.

4 komentarze:

  1. Wspaniałe połaczenie smaków :) Chyba się skuszę i też upiekę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. czy zamiast masła moze byc margaryna?

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobiłam, pyszne!!!!

    OdpowiedzUsuń