Strony

6 sie 2011

Pianka w wafelku


Bardzo proste ciasto,

które nie wymaga pieczenia.

W środku wafelka puszysta
pianka
i galaretka.
Niestety ciasto ma pewną wadę.

Gdy postoi w lodówce wafle robią się
miękkie i ciężko
się kroją ale u nas
najmłodsi
byli nim zachwyceni:))

Składniki na blaszkę 24x40cm:
3-4 wafle
1/2 L śmietany 30%
lub
1 puszka mleka skondensowanego

niesłodzonego (411g)
3 galaretki (różne kolory)
4 łyżki cukru pudru

Śmietanę (mleko) podzielić na pół.
Pierwszą galaretkę rozpuścić w 1 szklance wody.

Odstawić aż ostygnie i zacznie lekko tężeć.
Pierwszą część śmietany (mleka) ubić.

Dodać 2 łyżki cukru pudru.

Wlać przygotowaną galaretkę.

Wafel ułożyć na dnie blaszki (trzeba dopasować).

Wylać przygotowana piankę .
Schłodzić w lodówce.  
Drugą galaretkę rozpuścić w 1 3/4 szklanki wody.
Gdy zacznie tężeć wylać na pierwszą warstwę.
Z trzecią galaretką postąpić tak
samo jak z pierwszą.

Na wierzch położyć wafle (znów trzeba dopasować).
Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

4 komentarze:

  1. Wyglądają znakomicie i jestem pewna, że nawet "ta mała wada" nie przeszkadza by szybko zniknęły ;-)
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie ma bata żebym tego nie wykonała. Uwielbiam Cię za Twoje pomysły :)

    OdpowiedzUsuń