Jednym z moich ulubionych
ciast jest właśnie szarlotka.
Dzisiejszy przepis był jednym
z pierwszych jakie
wypróbowałam z internetu:))
Z przepis Ireny Sikory.
Ciągle do niego wracam
więc coś musi w sobie mieć:)))
Składniki na ciasto blaszka 25x40cm:
1/2kg mąki
250g cukru pudru 250g masła
3 jajka
2 łyżeczki proszku dopieczenia
Składniki na masę jabłkową:
1-1,3kg jabłek (najlepiej kwaśnych) 1/2 szklanki cukru
1 galaretka cytrynowa
1 pomarańcza
troszkę cynamonu
Wszystkie składniki na ciasto
zagnieść i podzielić na dwie części.
Upiec w dwóch blaszkach na dwóch
poziomach piekarnika jednocześnie.
Piec ok. 30 minut w 170 stopniach. Zostawić, żeby ostygły.
Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Do garnka wcisnąć sok z jednej pomarańczy.
Włożyć jabłka i smażyć do czasu aż sok odparuje.
Dodać wtedy cukier i jeszcze kilka minut smażyć.
Na końcu dodać cynamon i galaretkę.
Galaretkę dobrze rozpuścić.
Masę jeszcze ciepłą wyłożyć na pierwszy
placek i przykryć drugim.
Zawinąć w folię i odstawić na całą noc.
Rano posypać pudrem, polać
polewą czekoladową lub
wg. własnego pomysłu.
ciast jest właśnie szarlotka.
Dzisiejszy przepis był jednym
z pierwszych jakie
wypróbowałam z internetu:))
Z przepis Ireny Sikory.
Ciągle do niego wracam
więc coś musi w sobie mieć:)))
Składniki na ciasto blaszka 25x40cm:
1/2kg mąki
250g cukru pudru 250g masła
3 jajka
2 łyżeczki proszku dopieczenia
Składniki na masę jabłkową:
1-1,3kg jabłek (najlepiej kwaśnych) 1/2 szklanki cukru
1 galaretka cytrynowa
1 pomarańcza
troszkę cynamonu
Wszystkie składniki na ciasto
zagnieść i podzielić na dwie części.
Upiec w dwóch blaszkach na dwóch
poziomach piekarnika jednocześnie.
Piec ok. 30 minut w 170 stopniach. Zostawić, żeby ostygły.
Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Do garnka wcisnąć sok z jednej pomarańczy.
Włożyć jabłka i smażyć do czasu aż sok odparuje.
Dodać wtedy cukier i jeszcze kilka minut smażyć.
Na końcu dodać cynamon i galaretkę.
Galaretkę dobrze rozpuścić.
Masę jeszcze ciepłą wyłożyć na pierwszy
placek i przykryć drugim.
Zawinąć w folię i odstawić na całą noc.
Rano posypać pudrem, polać
polewą czekoladową lub
wg. własnego pomysłu.
obłęd Muszę rzadziej tu zaglądać bo zwariuję :P
OdpowiedzUsuńZapraszam jak najczęściej. Mam w planach jeszcze kilka nowości:))
OdpowiedzUsuńCudowna szarlotka!!!
OdpowiedzUsuńDzięki Tobie przekonałam się do ciast z jabłkami :-)
Na moim stole już po raz kolejny... i na pewno nie ostatni.
Wielkie dzięki.
Elkratka