Przyznam się szczerze,
że nigdy nie jadłam
wieprzowiny w 5 smakach i nie wiem jak powinna
dokładnie smakować.
To taka moja mała
wariacja na jej temat.
Składniki na 3-4 osoby:
1/2kg wieprzowiny (u mnie schab)
1 cebula
1/2 papryki czerwonej
1/2 papryki żółtej
150g pieczarek
1 marchewka
Składniki na marynatę:
1 łyżka oleju
2 łyżki sosu sojowego ciemnego
1 łyżka sosu worcestershire
1 łyżka octu winnego
1 ząbek czosnku
1/4 łyżeczki chilli w proszku
1 łyżeczka przyprawy
chińskiej 5 smaków
Mięso pokroić na cienkie paseczki.
Z podanych składników przygotować marynatę.
Włożyć mięso i zostawić w lodówce na ok.1h.
Po tym czasie na patelni rozgrzać troszkę oliwy.
Wyjąć mięso z marynaty (marynatę zachować).
Włożyć na rozgrzany tłuszcz
i usmażyć na złoty kolor. Zdjąć z patelni.
Włożyć pokrojone w plasterki pieczarki i cebulę,
pokrojone w paski papryki oraz
pokrojoną w słupki marchewkę.
Całość smażyć ok. 5-10 minut.
Na patelnie znów włożyć mięso.
Do pozostałego sosu dodać ok. 1/3 szklanki wody
i 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej.
Dokładnie wymieszać i wlać na patelnię.
Krótko zagotować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz