Strony

17 sie 2011

Wieprzowina w 5 smakach


Przyznam się szczerze,
że nigdy
nie jadłam
wieprzowiny w 5 smakach
i nie wiem jak powinna
dokładnie smakować.

To taka moja mała
wariacja na jej temat.


Składniki na 3-4 osoby:

1/2kg wieprzowiny (u mnie schab)
1 cebula
1/2 papryki czerwonej
1/2 papryki żółtej
150g pieczarek
 1 marchewka 

Składniki na marynatę:
 1 łyżka oleju

2 łyżki sosu sojowego ciemnego
1 łyżka sosu worcestershire
1 łyżka octu winnego
1 ząbek czosnku
1/4 łyżeczki chilli w proszku
1 łyżeczka przyprawy
chińskiej 5 smaków


Mięso pokroić na cienkie paseczki.
Z podanych składników przygotować marynatę.
Włożyć mięso i zostawić w lodówce na ok.1h.
Po tym czasie na patelni rozgrzać troszkę oliwy.
Wyjąć mięso z marynaty (marynatę zachować).
Włożyć na rozgrzany tłuszcz
i usmażyć na złoty kolor.
Zdjąć z patelni.
Włożyć pokrojone w plasterki pieczarki i cebulę,

pokrojone w paski papryki oraz
pokrojoną
w słupki marchewkę.
Całość smażyć ok. 5-10 minut.

Na patelnie znów włożyć mięso.

Do pozostałego sosu dodać ok. 1/3 szklanki wody
i 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej.

Dokładnie wymieszać i wlać na patelnię.

Krótko zagotować.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz