Strony

18 sie 2011

Bułeczki panini


Któż z nas nie lubi zjeść
jeszcze ciepłej, pachnącej
i chrupiącej bułeczki?
Ja bardzo dlatego ich
tak dużo piekę:))

Ponieważ kilka osób
prosiło mnie
o pokazanie jak
się formuje
ładne
bułeczki to dzisiaj
zdradzę
Wam ten sekret;))
Przepis z tej strony.

Składniki na 12-14 sztuk:
315g letniej wody 600g mąki pszennej
20g świeżych drożdży

1 małe żółtko (ja nie dałam)
5g miękkiego masła
40g oliwy
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru


Drożdże rozpuścić w wodzie z łyżeczką cukru.
Dodać mąkę, żółtko, olej, masło i sól.
Wyrobić elastyczne cisto.
Z ciasta urywać małe kawałki (100g).
Ja rwałam na oko:))
i lepić okrągłe
bułeczki lub ulepić
długi wałek,
skrzyżować na końcach
i owinąć
z dwóch stron (patrz. zdjęcia).




Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem
do pieczenia, przykryć i odstawić na
ok. 45 minut żeby wyrosły.
Posmarować każdą bułeczkę oliwą i posypać
makiem, słonecznikiem itp.
Na dnie piekarnika ustawić naczynie
żaroodporne z wodą.
Bułeczki piec w temperaturze
220 stopni przez 10 minut.
Następnie zmniejszyć do 190 stopni
i piec kolejne 10 minut.

2 komentarze:

  1. Zawsze chciałam sama upiec bułeczki, uwielbiam właśnie takie białe z makiem lub sezamem, dziękuję za przepis!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ach jakie one musiały być pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń