Strony

12 sie 2011

Bułeczki zlepianeczki


U mnie znowu bułeczki:))
Niedługo zapomnę jak
smakują te ze sklepu.
Co mnie jednak nie martwi:)
Dzisiejsze z
tej strony.
  Zapewniam, że też bardzo smaczne;)

Składniki na 7 sztuk:
350g mąki pszennej

220 ml letniej wody

  15g świeżych drożdży  
1 łyżeczka cukru
1 łyżka oliwy 1,5 łyżeczki soli
Drożdże rozpuścić razem
z cukrem w wodzie.

Dodać mąkę, olej i sól.
Wyrobić elastyczne ciasto. 
 Przykryć i odstawić na 1,5-2 godziny
żeby wyrosło.
Po tym czasie ulepić siedem bułeczek.
Obtoczyć je lekko w mące.
Ułożyć na blaszce zachowując 2-3 cm odstępy.
Przykryć i zostawić do wyrośnięcia
do
czasu aż piłeczki się ze sobą zetkną
(jak na fotce niżej).

Trwa to ok. 30 minut.



Bułeczki piec w 220 stopniach przez ok. 20 minut.
Na dnie piekarnika można
umieścić
naczynie z wodą
wtedy skórka wyjdzie chrupiąca. 


1 komentarz:

  1. Ciasto się strasznie kleiło do dłoni więc dodałam więcej mąki ale generalnie bułeczki wyszły bardzo dobre!

    OdpowiedzUsuń