U mnie znowu bułeczki:))
Niedługo zapomnę jak
smakują te ze sklepu.
Co mnie jednak nie martwi:)
Dzisiejsze z tej strony.
Zapewniam, że też bardzo smaczne;)
Składniki na 7 sztuk:
350g mąki pszennej
220 ml letniej wody
15g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżka oliwy 1,5 łyżeczki soli
Drożdże rozpuścić razem
z cukrem w wodzie.
Dodać mąkę, olej i sól.
Wyrobić elastyczne ciasto.
Przykryć i odstawić na 1,5-2 godziny
żeby wyrosło.
Po tym czasie ulepić siedem bułeczek.
Obtoczyć je lekko w mące.
Ułożyć na blaszce zachowując 2-3 cm odstępy.
Przykryć i zostawić do wyrośnięcia do
czasu aż piłeczki się ze sobą zetkną
(jak na fotce niżej).
Trwa to ok. 30 minut.
Bułeczki piec w 220 stopniach przez ok. 20 minut.
Na dnie piekarnika można
umieścić naczynie z wodą
wtedy skórka wyjdzie chrupiąca.
Ciasto się strasznie kleiło do dłoni więc dodałam więcej mąki ale generalnie bułeczki wyszły bardzo dobre!
OdpowiedzUsuń