Strony

29 sie 2011

Zrazy z mięsa mielonego


Dzisiaj zapraszam na
zraziki z mięsa mielonego z niespodzianką w środku:)
Z przepisu
alidab.

Składniki  na ok.7 sztuk:
1/2 kg mięsa wieprzowego
1 cebula
2-3 łyżki bułki tartej
2 ząbki czosnku
1 jajko
sól, pieprz

troszkę mąki
do obtoczenia

Na nadzienie:
1-2 ogórki kiszone
kawałek papryki
można też nadziać:
żółtym serem, cebulą

Mięso zmielić razem z cebulą
Dodać jajko, bułkę tartą, przeciśnięty
czosnek i przyprawy.
Dokładnie wymieszać.
Warzywa na nadzienie pokroić w słupki.
Mięso podzielić na jednakowej
wielkości kawałki.
Każdy rozpłaszczyć na dłoni a następnie
w środek włożyć warzywa.
Zlepić tworząc podłużne zrazy.
Obtoczyć w mące i usmażyć
na patelni na złoty kolor.
Podlać niewielką ilością wody
lub bulionu, przykryć i dusić ok. 20 minut.

4 komentarze:

  1. A ja właśnie ostatnio mam ochotę na takie zrazy :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo efektownie się prezentują a ja mam na coś podobnego ostatnio ochotę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie nadzienie robię do zrazów zawijanych. Wspaniały pomysł na klopsiki w nowym wydaniu z niespodzianką > :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam te zrazy. Mięso mielone to wspaniała alternatywa, zwłaszcza,że ciężko w UK kupić dobre wieprzowe mięso na zrazy.

    OdpowiedzUsuń