Bardzo proste ciasteczka wyciskane
za pomocą szprycy.
W smaku dosłownie
rozpływają się w ustach:))
U nas największe wzięcie
miały te z czekoladą:)
Składniki na ok.25sztuk:
175g miękkiego masła
1/4 szklanki cukru pudru
1 szklanka mąki pszennej
1/4 szklanki maki ziemniaczanej
Masło utrzeć z cukrem. Mąki przesiać.
Dodawać do ucieranej masy.
Ciasto wstawić do lodówki na ok. 30 minut.
Za pomocą szprycy z końcówką gwiazdki
wyciskać na blaszkę wyłożoną papierem
ciasteczka (kształt dowolny).
Ciastka piec w nagrzanym do 180 stopni
piekarniku ok. 15 minut.
Delikatnie zdjąć z blaszki bo ciastka
łatwo się kruszą. Po ostudzeniu można polać polewą
czekoladową (ja rozpuściłam trochę mlecznej
czekolady i maczałam w niej wierzch ciastek)
te środkowe zjadłabym z największą ochotą:)))
OdpowiedzUsuńRewelacyjnie wyglądają :) Przepis koniecznie do wypróbowania. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńAleż się cieszę, że trafiłam na tego bloga, bo uwielbiam tematykę kulinarną. Na pewno będę tu wpadała częściej po inspiracje! Na pewno zacznę od wypróbowania przepisu na te ciasteczka, sądzę, że u mnie również zniknęłyby jako pierwsze te z czekoladą!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam.
http://www.fashion-life.pl/
Wcale się nie dziwię, że najszybciej zniknęły te z czekoladą ;-)
OdpowiedzUsuńWitam :) dzisiaj robila owe ciasteczka i mam pytanie! twoje tak ladnie wygladaja a moje strasznie sie rozplynely i rozlazly w piekarniku. jak Ty to robisz? :) ja nie mam pomyslu
OdpowiedzUsuń