Kolejna propozycja z ciasta
francuskiego na słodko.
Tym razem z malinami ale
można też użyć innych owoców.
Składniki na 8 sztuk:
1 opakowanie ciasta francuskiego
(u mnie jak zawsze świeże-275g)
maliny
1 żółtko+1 łyżka mleka
do posmarowania wierzchu
cukier puder
do posypania
Ciasto pokroić na prostokąty.
Na środku każdego położyć maliny.
Boki ponacinać (tak jak na zdjęciu 1) i
zlepić (jak na zdjęciu 2).
Posmarować żółtkiem
zmieszanym z mlekiem.
Piec w 200 stopniach ok. 15 minut.
Gdy ostygną posypać pudrem.
zmieszanym z mlekiem.
Piec w 200 stopniach ok. 15 minut.
Gdy ostygną posypać pudrem.
pięknie się prezentują, ciekawy sposób zwinięcia ciasteczek :)
OdpowiedzUsuńto dopiero COŚ słodkiego! mniam, wygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńpodoba mi się ta instrukcja zawijania :) no i paluszki super
OdpowiedzUsuńpięknie zwinięte!
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję. Pomysł na zwinięcie zaczerpnęłam ze strucli drożdżowych:))
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło, że smakowały:)
OdpowiedzUsuń