Strony

30 sie 2011

Ciastka francuskie z malinami


Kolejna propozycja z ciasta

francuskiego na słodko.
Tym razem z malinami ale
można też użyć innych owoców.


Składniki na 8 sztuk:
1 opakowanie ciasta francuskiego
(u mnie jak zawsze świeże-275g)
maliny
1 żółtko+1 łyżka mleka
do posmarowania wierzchu

cukier puder
do posypania

Ciasto pokroić na prostokąty.
Na środku każdego położyć maliny.
Boki ponacinać (tak jak na zdjęciu 1) i
zlepić (jak na zdjęciu 2).


Posmarować żółtkiem
zmieszanym z mlekiem.
Piec w 200 stopniach ok. 15 minut.
Gdy ostygną posypać pudrem.


6 komentarzy:

  1. pięknie się prezentują, ciekawy sposób zwinięcia ciasteczek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. to dopiero COŚ słodkiego! mniam, wygląda przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. podoba mi się ta instrukcja zawijania :) no i paluszki super

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo dziękuję. Pomysł na zwinięcie zaczerpnęłam ze strucli drożdżowych:))

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo mi miło, że smakowały:)

    OdpowiedzUsuń