Takie słodkie czekoladowe bałwani można zrobić
i podarować jak prezent np. na mikołajki:)
Robi się je bardzo łatwo chociaż wymagają
nieco czasu i cierpliwości. No i oczywiście
odpowiedniej foremki silikonowej:)
Składniki na 6 sztuk:
100g-120g czekolady gorzkiej lub mlecznej
200 g czekolady białej
1 łyżka posiekanych orzechów (niekoniecznie)
Czekoladę gorzką (mleczną) rozpuścić na parze.
Za pomocą pędzelka nałożyć cienką warstwę
na kapelusz. Następnie delikatnie nałożyć
czekoladę w miejsce na oczy, nos i buzię.
Nadmiar czekolady wytrzeć co nie jest takie proste.
Wstawić do zamrażalnika na kilka minut.
Wyjąć i jeszcze raz pędzelkiem posmarować
kapelusz bałwanka (zachodząc troszkę na boki)
Resztę czekolady zachować.
Wstawić ponownie do zamrażalnika
aż czekolada zastygnie.
Białą czekoladę rozpuścić na parze.
Wlewać po jednej łyżce do każdej do foremki.
Na wierzch wrzucić pokrojone orzechy.
Wstawić do zamrażalnika aż zastygnie.
Na końcu wlać po jednej łyżeczce ciemnej
czekolady i znów umieścić w zamrażalniki
na ok. 2-3 godziny. Wyjmować ostrożnie.
urocze, rzeczywiście świetne na prezent :)
OdpowiedzUsuńŚliczne :) szkoda, że nie mam takich foremek....
OdpowiedzUsuńAle śliczne :) Muszę sobie chyba sprawić taką foremkę :)
OdpowiedzUsuńWyglądają obłędnie :)
OdpowiedzUsuńUrocze bałwanki :)
OdpowiedzUsuńSuper foremki
Jakie sympatyczne te bałwanki, no i apetyczne :D
OdpowiedzUsuńUrocze, malutkie bałwanki!
OdpowiedzUsuńśliczniutkie:)
OdpowiedzUsuńFajowe te bałwanki :) Świetne na prezent, sama bym sobie taki zrobiła.
OdpowiedzUsuńśliczne!
OdpowiedzUsuńBardzo wszystkim dziękuję:)
OdpowiedzUsuńAleż one cudne! :-)
OdpowiedzUsuńFajniutkie:P
OdpowiedzUsuń